Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea Adamclisi se afla la 400 m nord de satul cu acelasi nume de pe Valea Urluia. Dateaza din secolele II – VII si face parte dintr-un ansamblu arheologic extrem de valoros decoperit la noi in tara, din epoca romana si romano-bizantina.
Cetatea a fost cercetata de Grigore Tocilescu si apoi de Vasile Parvan, inca din anul 1911, intrucat reprezinta cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei.
Initial cetatea a fost locuita de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane, urmand ca mai tarziu sa fie ridicata la rangul de "municipium". Cetatea a fost reconstruita in timpul imparatului Constantin cel Mare, dar a fost jefuita in anul 587 si apoi parasita.
Dupa aproape trei secole de locuire, in a doua jumatate a secolului VII, invaziile avaro-slave pun capat locuirii acesteia.
In scurt timp de la intemeierea sa, cetatea a devenit un important centru religios, marturie fiind dovezile ce indica bazilicile din lungul strazii principale a cetatii, azi semnalate de placute cu text explicativ.
Cetatea Adamclisi a fost declarata monument de interes national, fiind o destinatie turistica deosebita pentru vizitatorii litoralului care sunt interesati si de monumentele istorice deosebite de pe litoralul romanesc.
Program de vizitare Muzeul Arheologic Adamclisi:
08.00 – 20.00 (vara); 09.00 – 17.00 (iarna)
Comuna Adamclisi, judetul Constanta
Cetatea Adamclisi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Adamclisi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Adamclisi
Coordonate GPS: 44.0920181,27.9439812
Complexul Muzeal de Arheologie Adamclisi este situat pe strada Muzeului, nr. 15 din localitatea cu acelasi nume. Inaugurat in anul 1977, muzeul este format din trei obiective: Monumentul triumfal Trop
Situat langa localitatea Adamclisi, la 60 de km de Constanta, Monumentul Tropaeum Traiani a fost ridicat din ordinul imparatului Traian intre anii 106-109 d.Hr., in cinstea victoriei romanilor asupra
Lacul Dunareni se afla in satul cu acelasi nume, comuna Aliman, judetul Constanta si este arie protejata de interes national de tipul rezervatie naturala, tip mixt, avifaunistic si botanic.
Rezervati
Schitul arheologic de pe teritoriul Cetatii Adamclisi este situat in satul cu acelasi nume, de pe Valea Urluia. Primele sapaturi arheologice au fost atestate in anul 1882, de catre echipa condusa de G
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.