Muzeul Valea Hârtibaciului

Muzeul Valea Hârtibaciului
Muzeul Valea Hârtibaciului vezi pe harta Muzeul Valea Hârtibaciuluivezi pe harta

Informatii despre Muzeul Valea Hârtibaciului

Localizare: Transilvania > Agnita Subcategorie: Muzeu

Muzeul Valea Hârtibaciului
Muzeul Valea Hârtibaciului
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Dacă te interesează istoria saşilor, românilor şi maghiarilor din Transilvania, evoluţia vieţii în Ardeal în general sau eşti doar un curios care vrea să afle mai multe despre timpuri trecute, muzeul Valea Hârtibaciului e un loc ce trebuie văzut.

Ce-i drept, nu e foarte uşor de ajuns acolo. De la Sibiu, pe Drumul Judeţean 106, faci puţin peste o oră, din Sighişoara, pe acelaşi drum, ceva mai puţin, iar din Făgăraş la fel, dar pe Drumul Judeţean 105. Odată ajuns în fostul oraş săsesc, caută strada 1 Decembrie şi vei găsi acolo muzeul Valea Hârtibaciului.

Frumoasa clădire în care îşi are locul, din 1959, acest muzeu ascunde câteva mii de piese, însă nu e numărul cel care trebuie să impresioneze. Mai importantă e valoarea exponatelor, mai ales că acest muzeu, dat fiind specificul zonei, are o masivă componentă săsească.

Cea mai valoroasă parte a muzeului e, fără îndoială, colecţia de aproape şapte sute de cărţi şi manuscrise de limba germană, cele mai multe dintre ele vechi sau foarte vechi, iar unele sunt considerate unice de către specialişti.

Alături de acestea, se găseşte şi un mare număr de publicaţii în limba română, din timpuri vechi până la unele mai moderne.

Cele trei etaje ale clădirii mai au însă şi multe colecţii de obiecte, foarte multe din ele din epoca pietrei, dar şi piese reprezentantive ale breslelor din perioada medievală, de la uneltele lor până la certificate care atestau apartenenţa la una din aceste organizaţii.

Pe lângă acestea, mobila de la diferitele populaţii din Valea Hârtibaciului, confecţii din lână şi in sau alte asemenea obiecte constituie un adevărat tezaur istoric şi etnografic.

Poate cele mai impresionante dintre obiecte sunt lăzile spectaculos pictate, pentru acele timpuri, ale diferitelor bresle sau oameni cu stare ai locului.

Albume de fotografii sau ceramică pictată foarte veche, dar şi piese fine de mobilier ale unor familii bogate din diferite timpuri ne dau de asemenea o idee despre viaţa locală din această zonă şi despre schimbările produse în timp.

Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 9 şi 17. Şi, pentru cei interesaţi de cultură şi istorie, e o experienţă ce ar trebui încercată.


Muzeul Valea Hârtibaciului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Muzeul Valea Hârtibaciului ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Agnita

Coordonate GPS: 45.584607,24.37415




Vezi si alte obiective turistice din Agnita

Situata in comuna Nocrich, manastirea cu acelasi nume a fost construita in anul 1990 pe locul unui asezamant monahal distrus de generalul Bucow. Manastirea a fost ridicata sub hramul "Nasterea
Construita in anul 1409, in centrul cetatii din Agnita, Biserica Fortificata este una dintre cele mai vechi fortificatii taranesti din Transilvania. Biserica de tip hala este formata din trei nave, na
Biserica fortificata Brateiu a fost realizata in perioada goticului matur, are trei nave si o clopotnita si este flancata de doua nave laterale. Ulterior, s-a inlocuit bolta cu un plafon cu stucatura
Salvgardarea patrimoniului cultural. Reamenajarea Muzeului de istorie "Valea Hartibaciului" din Agnita. Intr-o lume subjugata de omniprezenta tehnologiilor, cultura populara, transmisa pe cale orala
Biserica fortificata de la Hosman a fost construita in secolul XV, fiind ridicata o curtina dubla, cu doua turnuri pe zidul exterior si patru turnuri pe zidul interior. Fortificatia a fost ridicata


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site