Alba Iulia, Informatii despre Alba Iulia

Alba Iulia

Alba Iulia


Localitate din judetul Alba (zona turistica Transilvania)



Alba Iulia este unul dintre orasele cu cea mai bogata istorie din Transilvania. Municipiul Alba-Iulia este capitala judetului Alba, oras situat pe malul stang al raului Mures, la confluenta dintre raurile Ampoi si Sebes, si are populatia de 100.000 de locuitori.

Asezat in podisul Transilvaniei, orasul Alba Iulia este vegheat de Muntii Apuseni si de Carpatii Meridionali cu vestitele varfuri, Patru si Sureanu.

Alba Iulia este strans legat de trecutul sau istoric, fiind considerat "Capitala de suflet" a natiunii romane, datorita evenimentelor marcante ce au avut loc in orasul din inima Transilvaniei.

La 1 noiembrie 1599, Alba Iulia devine o data cu intrarea triumfala a lui Mihai Viteazul capitala primei uniri politice a tuturor romanilor. Intrata dupa 1700 sub stapinire austriaca, cetatea cunoaste intre 1714 si 1738 prefaceri fundamentale, devenind un adevarat bastion militar si monument de arhitectura.

Rascoala taraneasca condusa de Horea, Closca si Crisan, incheiata tragic pe Dealul Furcilor la 28 februarie 1785, confera orasului valoarea de simbol al luptelor pentru dreptate si libertate.

La 1 Decembrie 1918 a fost scrisa in cetatea neamului romanesc o pagina glorioasa a istoriei sale. Aici, la Alba Iulia, pe Campul lui Horea, cei peste o suta de mii de romani au hotarat democratic si irevocabil Unirea Transilvaniei cu patria mama, realizand visul de veacuri a generatii intregi.

Tot la Alba Iulia, se incheie o etapa istorica marcata prin incoronarea suveranilor Romaniei Mari, Regele Ferdinand I, intregitorul si regina Maria, in Catedrala Reintregirii Neamului, la 15 octombrie 1922.

Tot din Alba Iulia pleaca impulsul publicarii cartilor in limba romana. In prefata tiparita a Noului Testament de la Balgrad din 1648, episcopul Simion Stefan formuleaza ideea unei limbi scrise comune pentru romanii din toate provinciile.





Evenimente locale Alba Iulia


Targul de Fete de pe Muntele Gaina

In ziua de Sfantul Ilie, sau in prima duminica dupa ziua Sfantului Ilie, pe Muntele Gaina are loc „Targul de fete”, la care participa fetele de maritat sau fetele mari, care vor sa fie petite de feciori.

Tinerele care vor sa ia parte la acest targ, incep pregatirile cu cateva luni inainte. Datina cere ca fetele sa vina si cu zestrea, impachetata in lazi sculptate si cu flori colorate, pe care o expun pe culmea Muntelui Gaina.

Feciorii care vor sa peteasca fetele pregatite de maritis vin insotiti de parinti, aducand tot ce au mai bun, in special un chimir frumos, plin de argint si aur. Dupa ce si-au ales o mireasa urmeaza „incredintarea” publicului adunat, prin schimbarea de naframi, numite „credinte”.

Dupa incredintarea celor ce si-au dat mana si dupa targuirea celor trebuincioase, lumea incepe sa pranzeasca, adunandu-se in jurul lautarilor.

Zilele Municipiului Alba Iulia

In 2003 s-a desfasurat prima editie a acestei manifestari cultural artistice dedicate municipiului Alba Iulia. Organizata de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, aceasta sarbatoare a orasului s-a desfasurat intre 31 mai si 1 iunie.

De la spectacole folclorice si concerte rock, expozitii de pictura si fotografii ale tinerilor artisti din Alba Iulia pana la spectacole de teatru si expozitii de arta, Zilele Municipiului Alba Iulia a avut ceva de oferit pentru fiecare gust.

Ziua Nationala a Romaniei

Unul dintre cele mai importante evenimente din Alba Iulia este ziua de 1 Decembrie 1918.

In fiecare an, autoritatile locale organizeaza ceremonii impresionante pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei.

Din programul pregatit de autoritati nu lipsesc defilarile militare, depuneri de jerbe si coroane la statuile lui I.I.C. Bratianu si a Iuliu Maniu, parada portului popular, focurile de artificii sau mesele populare.




Cai de acces Alba Iulia


Cum ajungi la Alba Iulia

Situat intr-o zona deosebita, cu pesiaje atragatoare, este recomandat sa parcurgeti drumul pana la Alba Iulia cu masina personala. Orasul este strabatut de soseaua E80, care face legatura intre Deva si Cluj-Napoca, la o distanta de 380 km de Bucuresti, 100 km de Cluj si la 241 km de Arad.

In gara Alba Iulia opresc 46 trenuri de tip Personal, Accelerat, Rapid, Inter-City, ce pleaca din cele mai importante orase ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Sibiu, etc.

Poze din Alba Iulia







Vezi toate pozele din Alba Iulia
© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site