Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Popovat se afla in Cheile Carasului, in Muntii Aninei, judetul Caras-Severin, in apropiere de Pestera Comarnic.
Intrarea in pestera este mica urmand o galerie de 10 metri, care ajunge in Sala cu Prabusiri, continuata de galeria Drumul lui Adam, aici gasindu-se o multitudine de speleoteme unele dintre ele din cauza propriilor greutati fiind prabusite pe planseul salii. Din Sala cu Prabusiri se poate patrunde intr-o galerie larga si scunda in Sala Inferioara unde la viituri se formeaza un splendid lac subteran. Tot din Sala cu Prabusiri mergand taras printr-o galerie ingusta ajungem in Sala cu Oase ce adaposteste in afara de oasele de lilieci, rozatoare si ursus speleus o multime de speleoteme. Se continua prin galerii stramte ajungand in Sala Mica, Sala Tripla si Sala cu Argila. Din Sala cu Argila porneste o galerie mare care dupa 100 m. ajunge in Sala Finala impresionata prin dimensiuni. Aici isi etaleaza frumusetea stalactitele cu ramificatii, stalacmite, stalactite fistulare, mici helictite, coloane, gururi, etc. Din aceasta sala porneste o ultima galerie, Galeria Emilian Cristea, scurta, ce se termina in impenetrabil. Lungimea totala a pesterii este de 1.121 m.
Ramasitele din Sala cu Oase arata ca pestera a fost populata de 8 specii de lilieci dintre care unele foarte rare in Romania: Myotis becksteini si Eptesicus nilssoni.
Sapaturile din etajul fosil au scos la iveala resturi de Ursus Speleus si ale unui rozator fosil Cricetulus migratorius.
Sursa
Pestera Popovat este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Popovat
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Anina
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 45.2187233,21.9158077
Istoric: Intrarea este cunoscuta de localnici. Ea a fost explorata în 1959 de V. Secu, care o descrie sub numele de Pestera Anina, iar in 1961 A. Negrea si St. Negrea efectueaza cercetari biospeologi
Parcul National Semenic-Cheile Carasului se afla in sud-vestul tarii, in judetul Caras – Severin, accesul facandu-se din localitatile Resita, Iabalcea, Carasova, Anina, Prigor, Crivaia, Garana.
Tra
Manastirea Nera se afla in Sasca Montana, judetul Caras Severin si a fost ridicata din initiativa doctorului Pavel Chirila, originar din Slatina Nera. Piatra de temelie a manastirii Nera a fost asezat
Localizare si cale de acces: Localitatea Steierdorf (orasul Anina, jud. Caras-Severin). Pestera Plopa-Ponor este situata in Muntii Aninei, bazinul Minisului.
Cele doua intrari ale pesterii sunt acces
Pestera cu Oase este formata din 12 galerii carstice, facand parte din sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de orasul Anina, judetul Caras-Severin. Aici au fost descoperite, in 2002, cele
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.