Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea a fost ridicata in anii 1760-1762 de catre episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului.
Manastirea se infatisa ca un ansamblu alcatuit dintr-un conac (resedinta episcopului) o biserica si anexe gospodaresti. Conacul a avut functia de resedinta de vara, pentru episcopii Aradului. Biserica a constituit un lacas de cult si inchinare pentru o larga masa de credinciosi din apropiere.
Complexul, dupa dorinta ctitorului sau, episcopul Sinesie, a fost cons truit in stil baroc. Conform cerintei lui biserica facea corp comun cu conacul, care era atasat bisericii pe latura de nord. Intregul complex arhitectonic se inscrie intr-un plan in forma literei " U" , aceasta datorita celor doua iesinduri spre rasarit, marcate de absida bisericii si cea a unui paraclis interior din zona de nord- est a conacului.
Fatada de rasarit a complexului arhitectonic este impunatoare si bogat ornamentata, avand nota caracteristica pentru constructiile de epoca. Turnul bisericii, aflata in zona de sud - vest a complexului, impresioneaza prin cele doua registre si cornisa dintre ele, bogat ornamentata arhitectonic.
In axul turnului este plasata usa de intrare in biserica, prevazuta cu un ancadrament dreptunghiular din piatra.
Turnul este prevazut cu un acoperis piramidal, compus din pante arcuite si este realizat din tabla de zinc. In interior, planimetria bisericii prezinta impartirea caracteristica bisericilor ortodoxe. Spre rasarit se afla absida semicirculara a altarului, care la exterior prezinta o forma poligonala. Masa altarului este cioplita din marmura rosie. In altar a fost inmormantat episcopul Sinesie.
Manastirea Gai este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Arad
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 46.172223,21.317196
Parcul dendrologic Savarsin se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Arad, intre muntii Highis-Drocea si se intinde pe o suprafata de 6.5 hectare, imprejurul Castelului Regal de la Savarsin.
P
Bazarul turcesc din Lipova este situat la capatul strazii Nicolae Balcescu. Provine probabil din a doua etapa a stapanirii otomane (1613-1716), fiind una dintre cele mai vechi cladiri din oras. Adapos
Lacul Ghioroc se afla in satul cu acelasi nume, in Muntii Zarand, judetul Arad si mai este denumit de localnici „Litoralul de acasa”.
Lacul are o suprafata de peste 10 ha, adancimea este de 10 me
Pestera Sinesie se afla pe malul raului Mures, in Muntii Poiana Rusca, localitatea Caprioara, judetul Arad si este declarata Rezervatie Naturala, constituind rezervatie speologica de importanta locala
Castelul Regal de la Savarasin a fost construit între anii 1650-1680 si a apartinut familiei regale romane, fiind inaltat pe locul unui castel ce a apartinut familiei nobiliare Forray, din secolul al
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.