Daca esti in judetul Bacau si iti place natura, nu trebuie sa ratezi lacurile de acolo si, mai ales, nu trebuie sa ratezi lacul de acumulare de la Garleni. Motivele? Ar fi multe, dar sa le enumeram pe scurt. Lebede albe, lebede negre, mii de pasari de apa, peisaje superbe si o retea de canale si insule care te asigura ca nu te vei plictisi vreodata acolo, in cele 22 de hectare pe care le ocupa lacul.
Ca sa ajungem acolo, am mers dinspre Bacau, nici jumatate de ora, pe Drumul National 15. Apoi, spre dreapta, pe langa hidrocentrala in sus, pana am ajuns la lacul de acumulare Garleni, unul dintre lacurile amenajate pe cursul raului Bistrita.
Primul lucru care-ti sare in ochi e intinderea de apa care pare ca nu se mai termina. Si care pare cu atat mai mare cu cat nu e continua, ci e intrerupta de adevarate mari de stuf si de insule aparute de te miri unde.
De pe malurile lacului, sau mai curand de pe dalele de beton care il inconjoara, frumusetea lui iti sare in ochi, mai ales daca ai norocul sa vezi cele cateva sute de lebede care traiesc acolo mai multe luni din an. Insa nu poti gusta bine farmecul lacului daca nu iei o barca si incerci sa il strabati. Ai grija insa la tipul de barca pe care il alegi si mai ales la vreme, pentru ca vanturile de acolo ridica valuri maricele, care iti pot rasturna ambarcatiunea.
Odata ajuns in larg, risti sa te pierzi prin numeroasele canale prin stuf care impart lacul in compartimente, dar poti ajunge sa-ti tragi sufletul pe una din numeroasele insulite care ies la suprafata mai peste tot. E adevarat, acestea par sa se inmulteasca mereu, dat fiind ca lacul se infunda cu vegetatie putrezita in multe parti, in care apa e destul de mica.
Adevarul e ca lacul Garleni e o adevarata imparatie a stufului, care acopera undeva intre jumatate si o treime din lac. In tot stufarisul asta, un adevarat paradis pentru pescari, poti vedea o viata uimitoare, parca rupta total de cea de pe uscat.
Trecand cu barca, poti gasi sute de lisite, rate salbatice, scufundaci, cormorani, starci de balta si mai ales lebede albe si negre. Daca esti norocos, poti ajunge cu barca la doar cativa pasi de ele, mai ales daca esti aproape de cuiburile lor din mijlocul stufului, unde le e greu sa fuga speriate, cum fac de obicei.
Si asta nu e tot. Daca esti un spirit aventurier, poti sa o apuci si pe canalele care leaga lacul Garleni de lacurile Serbanesti si Lilieci.
Pe scurt, merita sa mergi acolo? Da, merita. Daca nu pentru lebede, atunci pentru alte frumuseti ale naturii la fel de impresionante.
Lacul de acumulare Gârleni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Lacul de acumulare Gârleni
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bacau