Manastirea Topolnita

Manastirea Topolnita vezi pe harta Manastirea Topolnitavezi pe harta

Informatii despre Manastirea Topolnita

Localizare: Oltenia > Baia de Arama Subcategorie: Manastire

Manastirea Topolnita
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Topolnita se afla in comuna Izvorul Barzii, jud. Mehedinti, la 27 km.de Turnu Severin, cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si este manastire de calugari.

Manastirea a fost ctitorita de boierii Craiovesti, in secolul al XVI-lea pe locul unei biserici ridicate dupa traditie de Sfantul Cuvios Nicodim. Biserica a fost reconstruita intre 1645 si 1646 de marele capitan Lupu Buliga.

Se remarca prin picturile murale in fresca, stilul bizantin realizate de Gheorghe grecul si Dima romanul in 1673. Sunt marcate de tabloul cu Judecata de Apoi (ca la manastirile din Moldova) pe fatada de vest, rar intalnit in iconografia Tarii Romanesti.

Catapeteasma este din lemn din 1762 iar turnul clopotnita si incinta din zid sunt din secolul al XVII-lea. Cu inalta maiestrie sunt impodobite pietrele funerare ale ctitoriilor.

Dupa secularizare (1863) schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930. In ultimii ani s-a construit un corp de chilii si un dig pentru prevenirea inundatiilor.

Sursa


Manastirea Topolnita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Baia de Arama , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 44.7558212,22.6196651




Vezi si alte obiective turistice din Baia de Arama

Pestera Topolnita este situata in apropiere de localitatea Ciresu, in Podisul Mehedinti fiind este cea mai lunga pestera din Romania, iar in lume ocupa locul al 16-lea cu o lungime totala de 24.5 km.
Castelul de apa din Mehedinti a fost inaugurat in anul 1914 si este un monument emblematic pentru severineni, care da identitate orasului prin asezarea sa giratorie in axul principal al asezarii. Cas
Pestera de la Podul Natural Ponoare este denumita si Pestera de la Cracu Muntelui, Pestera de la Ponoare sau Pestera de la Podul de Piatra. Ea este situata in perimetrul comunei Ponoarele, in Dealul C


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site