Apasati pe imagini pentru vizualizare
Casa Ion Zidaru se afla in Piata Centrala nr. 30 in Bistrita si este inscris pe lista monumentelor istorice, cu numele de Casa Andreas Beuchel.
Andreas Beuchel este un personaj din secolul al XV-lea, influent si controversat, care a sfarsit decapitat in piata publica in anul 1531, in urma condamnarii la moarte, fiind acuzat de tradare.
Casa Ion Zidaru face trecerea de la arhitectura gotica la cea renascentista si a fost proprietatea uneia dintre cele mai instarite familii ale orasului. A fost contruita in secolul al XV-lea, aratand ca o cladire medievala cu mai multe etaje.
In anul 1520, Andreas Beuchel a preluat casa si o consolideaza cu piatra din imprejurimi. In anul 1533, casa este cumparata de Christian Pomarius, un alt om important pentru orasul Bistrita, care insa o pierde in fata mostenitorilor familiei Beuchel, care o revendica si o vand lui Ion Zidarul. Acesta o pierde si el la randul sau, casa fiindu-i confiscata pentru achitarea unei datorii. In cele din urma, casa revine prin rascumparare, mesterului zidar Johannes Murator.
Fiecare dintre proprietarii casei isi pune mai mult sau mai putin amprenta asupra structurii constructiei, precum si a detaliilor decorative.
In anul 1975, casa Ion Zidaru a fost din nou restaurata, cunoscand mai multe intrebuintari: a devenit crama iar in prezent adaposteste un restaurant central.
Sursa
Casa Ion Zidaru este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Ion Zidaru
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bistrita
Coordonate GPS: 47.1322937,24.4917793
Statiunea Piatra Fantanele este situata la o altitudine de 1.100 de metri, la poalele Muntilor Calimani, aproape de Pasul Tihuta (la 80 de km de Bistrita). Aici exista 3 partii de ski: Tihuta 1. Tihut
Biserica de lemn din Strugureni, comuna Chiochis, judetul Bistrita-Nasaud a fost declarata monument istoric. Aceasta a fost construita in secolul XVIII.
Asezamantul religios are hramul „Sfintii Ar
Biserica de lemn din Manic a fost adusa pe actualul amplasament din alta parte a Maramuresului in anul 1901. Aceasta a fost la origine o biserica greco-catolica.
Dupa 1948 a fost preluata de catre o
Biserica Evanghelica din Herina (comuna Galatii Bistritei, judetul Bistrita-Nasaud) este unul din cele mai reprezentative monumente romanice din Transilvania si cea mai apropiata prototipului francez
Biserica manastirii minorite, azi Biserica Ortodoxa din Bistrita se afla in Piata Unirii nr. 8, judetul Bistrita-Nasaud si dateaza din secolul XIII, anii 1270-1280.
Este o constructie in stil gotic
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.