Localitate din judetul Maramures
(zona turistica Maramures)
Borsa este o localitate in nordul extrem al Romaniei (judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Rasariteni). Este situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina (o zona turistica foarte frecventata).
Populatia orasului numara 30.504 locuitori (la 1 iulie 1991).
Clima specifica zonelor montane, rece si umeda, cu veri racoroase (in jur de l5°C in luna iulie) si ierni reci (in jur de 7°C in luna ianuarie). Temperatura medie anuala este de 7°C . Precipitatii abundente (900-1000 mm anual). Un aer pur, intens ozonat.
Partii de schi Borsa
Partia Olimpica
lungime 2980 m, dificultate: medie, transport cablu: da, nocturna: da
Despre partiile de schi din Borsa
Situata la o altitudine de 850 m, in sezonul de iarna statiunea ofera conditii pentru practicarea sporturilor de iarna (partii de schi cu grade variate de dificultate, trambuline de schi natural, practicabile pana in lunile aprilie si mai).
Partiile de schi sunt deservite de telescaun (1920m) si de teleski ( 790m).
Statiunea Borsa dispune de partii de schi pe o diferenta de nivel de 1000 m, trasee de schi fond de 4 - 6 km, precum si doua trambuline pentru sarituri de peste 80 m, una fiind cea mai inalta trambulina naturala din Europa. Partia principala este echipata cu telescaun si teleschi.
Poiana Vf. Stiol
lungime 790 m, dificultate: medie, transport cablu: da, nocturna: nu
Puzdrele
lungime 1000 m, dificultate: medie, transport cablu: da, nocturna: nu
Partia Stiol
lungime 1600 m, dificultate: medie, transport cablu: da, nocturna: nu
Bradet
lungime 200 m, dificultate: grea, transport cablu: da, nocturna: nu
Factori de cura si indicatii terapeutice Borsa
Afectiuni tratate
Izvoare cu ape minerale carbogazoasa sau continand fier, calciu, magneziu, recomandate in tratamentul bolilor cronice ale tubului digestiv si in tratamentul bolilor renale.
Dat fiind clima propice, statiunea este recomandata si pentru tratamentul nevrozelor astenice si al tulburarilor respiratorii. Biserica de lemn construita la 1700, cu picturi murale datand din 1775.
Activitati turistice Borsa
Drumetii, trasee montane, sporturi de iarna
In partea rasariteana a orasului, la poalele Masivului Rodnei, l2 km departare de centru, se afla un important complex turistic, deschis in tot cursul anului, dispunand de mai multe hoteluri moderne.
Zona ofera conditii pentru practicarea alpinismului si sporturilor de iarna (piste de schi cu grade variate de dificultate, trambuline de ski omologate, de 113 m, practicabile pana in lunile aprilie si mai). Cu funicularul (1.920 m lungine, 500 m inclinatie) se poate ajunge de la Complexul turistic la Poiana Stiol si mai departe, cu skilift (790 m lungime) la varful Stiol (1.611 m).
Cai de acces Borsa
Cum se ajunge la Borsa
Arterele rutiere asigura accesul in zona:
DN18 (Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseu de Sus – Moisei – Borsa – Prislop, Maramures – Sesuri) care face legatura peste Pasul Prislop cu DN17 – Suceava – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrita si DN17C care face legatura cu Bistrita, Nasaud si Dej.