Apasati pe imagini pentru vizualizare
Rezervatia Pietrosu Mare este situata in localitatile Borsa si Moisei din judetul Maramures si se intinde pe suprafata de 3.300 ha, in partea nordica a Muntilor Rodnei. Zona protejata ocupa golul alpin si padurile de conifere sau amestec de conifere din Masivul Pietrosu Rodnei, unde se afla varful Pietrosu Mare, cu inaltimea de 2.303 m.
Pietrosul Mare se invecineaza in nord cu formatiunile Culmea Hotarului, la est cu Piatra Alba si la nord-est de Valea Repdea. In sudul masivului se afla Muntele Gropi si formatiunea Jneapanu Batranii-Rapi, iar in vest Valea Izvoru Dragos.
Rezervatia naturala Pietrosu Mare este recunoscuta pentru relieful glaciar de aici: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Muntii Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, avand la baza morene, iar pe pragurile de stanca caderi de apa.
Cea mai mare parte a rezervatiei este ocupata de roci cristaline metamorfice din Panza de Rodna (Precambrian superior). Formatiunea Voslobeni este formata din micasisturi cu nivele de paragnaise, cuartite si amfibolite, cu nivele de dolomite si calcare cristaline.
Rezervatia Pietrosu Mare cuprinde culmile: varfurile Buhaescu Mare (2.221 m), Buhaescu Mic (2.199 m), Gropi (2.063 m), Piatra Alba (2.061 m), Hotarului (1.905 m) si Batrana (1.770 m).
O alta atractie este reprezentata de Lacul glaciar Iezer, situat in circul glaciar cu acelasi nume, la altitudinea de 1.825 m
Rezervatia naturala Pietrosu Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia naturala Pietrosu Mare
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Borsa
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 47.5833321,24.6666679
Muntii Rodnei constituie cea mai importanta zona turistica montana din nordul Carpatilor Orientali, atat datorita dimensiunilor (circa 1300 kmp, 45 km d ela est la vest, 25 km de la nord la sud), cat
Cascada Cailor se afla in apropierea statiunii maramuresene Borsa, pe versantul nordic al Muntilor Rodnei si este una dintre cele mai frumoase cascade din tara noastra. Apa adunata intr-un circ glacia
Partiile de ski Borsa sunt: partia Olimpica, partia Bradet si cea de la Poiana Stiol.
Partia Poiana Stiol se afla chiar in centrul statiunii si este cea mai lunga – are 2 km lungime si circa 500 m
Statiunea Borsa se afla in Muntii Rodnei, pe Valea Viseului, judetul Maramures, la altitudinea de 850 metri, fiind o importanta statiune de schi din tara noastra.
La Borsa se afla cea mai lunga tramb
Partia de ski Varful Stiol din Borsa are un grad de dificultate mediu si o lungime de 1000 m. Altitudinea la plecare este de 1.700 m, iar la sosire de 1400 m. Suprafata aproximativa a partiei este de
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.