Localitate din judetul Brasov
(zona turistica Bran Moeciu)
Localitatea Bran este considerata Cetatea de la poarta a Tarii Barsei. In 1406, Branul este atestat ca posesiune a regelui Sigismund.
Se spune ca la scurt timp, Sigismund a cedat Branul lui Mircea cel Batran, domnul tarii Romanesti. Numele Branului era folosit in cele mai vechi documente romanesti sub forma de Turciu. Abia dupa 1474 apare forma actuala a denumirii romanesti-Bran.
Numele Bran ar putea fi derivat din cuvantul slavon bran = a lupta, sau poate fi in legatura cu actualul cuvant slovac brana = poarta sau ca loc de aparare = braniti.
Bran, impreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural romanesc.Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare.
O statiune climaterica de interes local, azi este o statiune in plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Beneficiind de un sit natural deosebit, apropierea muntilor Piatra Craiului si aproape toate localitatiile din imprejurime de un specific traditional de mare valoare sunt de interes.
In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelui Bran, locul care a suscitat atata si atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula.
Cai de acces Bran
Cum ajungi la Bran
Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, care uneste Brasovul de Campulung Muscel, Branul este un punct de atractie pentru turistii romani si straini.
Pentru ajunge la Bran, aveti mai multe rute. Cele mai populare sunt: Predeal - Rasnov - Bran - Moeciu (ramificatie din DN1) 25 km, DN73 Brasov - Bran - Moeciu 25 km, Campulung - Rucar - Moeciu - Bran – Brasov, DN Sibiu - Fagaras - Zarnesti – Bran.
Turistii care prefera sa meaga cu trenul, vor cobori in gara Brasov, iar de aici vor lua un microbuz.
Evenimente locale Bran
Bran Castel Fest
Bran Castle Fest este un eveniment cultural de trei zile conceput pentru tinerii pasionati de muzica, distractie, filme si teatru. 60 de ore de muzica pe 2 scene si filme cu Dracula intr-un cadru de poveste, mancare sanatoasa si ceva activitati de vacanta.
Ziua este rezervata performance-urilor de teatru, dans contemporan, muzica experimentala si activitati recreationale. Noul val de artisti innovativi si creativi, va face ca taramul medieval al Branului sa vibreze in ritmul lumii contemprane. O data cu lasarea serii, la granita dintre mistic si profan, Scena Reginei va gazdui concerte de muzica actuala in armonie auditiva si ambientala cu sufletul publicul avid de cunoastere.
Pretul biletelor:
100 lei biletul pe 3 zile – costul cazarii la camping inclus
40 lei pe zi la achizitionarea biletelor in avans – daca vrei sa-ti vezi doar artistii preferati
60 de lei pe zi - la poarta festivalului
Zilele Branului
In fiecare vara, intre 6-15 august, la Bran are loc unul dintre cele mai importante evenimente din Transilvania.
La manifestarile dedicate „Zilelor Branului” sunt asteptati mii de turisti din tara, dar si din strainatate. Locurile libere in pensiuni sunt practic inexistente, deoarece rezervarile se fac cu o saptamana inainte.
Cu ocazia „Zilelor Branului”, turistii si localnicii vor avea parte de o serie de manifestari cu caracter popular. In fiecare zi vor avea loc spectacole sustinute de artistii din zona, dar si de ansambluri din afara judetului.
Invitatii speciali sunt membrii Fanfarei de la Zece Prajini.
Evenimentul, organizat de Primaria Bran, filiala Brasov a ANTREC si Asociatia „Fiii si prietenii Branului” , va beneficia si de Targul mesterilor populari si Targul Pantelimonului.