Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Domnita Balasa din Bucuresti este o constructie in stil neoromantic si neobizantin de mari dimensiuni, prezentand un plan in forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului.
Prima biserica a fost ctitorita intre 1743-1744 de Domnita Balasa si sotul ei marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Ctitoria a fost folosita apoi ca paraclis, in 1750 Domnita Balasa zidind un al doilea lacas, cu hramul Inaltarea Domnului.
Dupa cutremurul din 1838, acest lacas este daramat si se construieste o a treia biserica (intre 1838-1842), in stil neo-gotic, cu acelasi hram, ctitorita de Safta Brancoveanu, fiica lui Th. Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brancoveanu, fondatoarea Spitalului Brancovenesc. Cladita insa pe un teren expus inundatiilor, aceasta biserica s-a degradat repede, incat numai dupa 40 de ani a trebuit sa fie demolata.
In perioada 1881-1885, in timpul domniei Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a fost zidita pe aceste locuri actuala biserica \"Domnita Balasa\", a patra.
Pictura interioara, in ulei, realizata intr-un stil neorenascentist, este opera a doi pictori vienezi Kott si Rihofsky.
Pe peretele vestic sunt infatisati Banul Manolache, Zoe Brancoveanu, Constantin Brancoveanu cu chivotul bisericii in mana, Domnita Balasa si mama acesteia, Marica Brancoveanu - ctitorii si familia acestora. Portretele noilor ctitori sunt pictate de Grigore Stoenescu.
Biserica Domnita Balasa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Domnita Balasa
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.428248,26.100242
Dinicu Golescu (1777-1830), carturar iluminist, unul dintre fondatorii „Societatii literare romane” (1827) este evocat in acest monument realizt de sculptorul W. Hegel in anul 1908.
D.Golescu est
Strandul este situat in cartierul Militari in zona Lujerului, pe bulevardul Uverturii. Strandul numit si Dreptatii dispune de un bazin mare pentru adulti si o piscina pentru copii.
Facilitati:
plaja
Izvorul Sissi Stefanidi este o fantana din marmura amplasata in Parcul Cismigiu din Bucuresti si inscrisa in Lista monumentelor istorice 2004 - Municipiul Bucuresti.
Sculptura realizata de Ion Dimitr
Adresa: Calea Victoriei nr. 120, sector 1, Bucureşti, 010093
Telefon: 078-8452485, 072-2234356
www.greenhours.ro
teatru@greenhours.ro
Rezervari teatru - cu minim 24h inainte (de luni pana vineri, i
Grupul statuar din bronz infatisand trei tineri in plina alergare, toti trei cu bratul drept intins inainte intr-un gest care sugereaza efortul de a prinde, de a atinge ceva.
Monumentul, inalt de 1,7
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.