Cetatea săsească Cisnădie

Cetatea săsească Cisnădie
Cetatea săsească Cisnădie vezi pe harta Cetatea săsească Cisnădievezi pe harta

Informatii despre Cetatea săsească Cisnădie

Localizare: Transilvania > Cisnadie Subcategorie: Cetate

Cetatea săsească Cisnădie
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea săsească de la poalele dealului Măgura este cunoscută și sub denumirea de Cetatea Cisnădiei, fiind situată în comuna cu același nume din județul Sibiu.

Ca să vezi aceasta cetate medievală, trebuie să mergi vreo 9 kilometri de la Sibiu spre sud, luând-o la ieșirea spre Tălmaciu pe un drum modernizat pe care mai parcurgi vreo 5 kilometri până la Cisnădie.

În secolul al XIII-lea, coloniștii sași au ridicat o bazilică în Cisnădie. Mai târziu, aceasta a fost transformată în biserică fortificată cu trei nave și turn masiv deasupra corului. Biserica are hramul Sf. Walpurga.

Din păcate, fortificația nu a rezistat invaziei turcilor de la final de secol XV, iar localnicii au investit în renovări și îmbunătățiri în stil gotic ale așezământului religios. Turnul central a fost supraînălțat cu metereze și s-au construit încă două bastioane deasupra portalurilor laterale. În scop defensiv, biserica a fost fortificată cu ziduri dotate cu drumuri de strajă și șanțuri care astăzi s-au astupat, dar care puteau fi umplute cu apă în trecut.

Datorită multiplelor transformări, biserica și-a pierdut din aspectul romanic, singurele elemente rămase intacte fiind cele de la bază.

Un aspect interesant al arhitecturii acestui edificiu este că în trecut turnul-clopotniță, înalt de 60 de metri, avea un glob aurit în vârf. Din păcate, turnul a fost urmărit de ghinion și trăsnit de mai multe ori. În final de secol XVIII, pentru a nu mai lua foc, în vârful turnului s-a instalat primul paratrăsnet de cupru din Transilvania.

În prezent, turiștii mai pot vedea unele dintre vechile turnuri ale cetății de la Cisnădie, cum ar fi Turnul Școlii, Turnul Paznicului, Turnul Primăriei, Turnul Făurilor de Seceri sau Turnul Slăninei.

În plus, în cetate se păstrează un clopot care are aproape 350 de ani. De asemenea, s-au conservat destul de bine vechile porți ale altarului în stil baroc și o cristelniță gotică din bronz.

Mult timp, în biserica-cetate s-a păstrat cunoscutul “Tezaur de la Cisnădie”. Acesta a fost însă mutat în 1915 la Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde se află și astăzi.

Tot în cetatea de la Cisnădie se află și Muzeul textil, unde pot fi admirate piese legate de istoria țesutului, unele datând din secolul al XV-lea, printre care utilaje pentru prelucrarea lânii, războaie de țesut, urzitoare și dispozitive de scărmănat lâna.


Cetatea săsească Cisnădie este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Cetatea săsească Cisnădie ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Cisnadie

Coordonate GPS: 45.426636,24.946492




Vezi si alte obiective turistice din Cisnadie

Daca vizitati Marginimea Sibiului, cu siguranta veti fi ghidati si inspre Cisnadie, oras ce gazduieste o impresionanta Biserica Evanghelica, construita in secolul al XIII-lea. Situata pe strada Cetat
Adresa: Str. Cetatii, nr. 1 Telefon: 0269 561 236


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site