Piata Unirii din Cluj Napoca

Piata Unirii din Cluj Napoca
Piata Unirii din Cluj Napoca vezi pe harta Piata Unirii din Cluj Napocavezi pe harta

Informatii despre Piata Unirii din Cluj Napoca

Localizare: Transilvania > Cluj Napoca Subcategorie: Piata

Piata Unirii din Cluj Napoca
Piata Unirii din Cluj Napoca Piata Unirii din Cluj Napoca Piata Unirii din Cluj Napoca Piata Unirii din Cluj Napoca
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Piata Unirii din Cluj, mai demult Piata Regele Matia, (in maghiara Mátyas Király tér), este punctul zero al municipiului Cluj-Napoca.

Actuala Piata a Unirii a constituit miezul orasului medieval Cluj, grupat in jurul Bisericii Sf. Mihail. Zidurile cetatii medievale delimiteaza centrul istoric al orasului. Piata este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piete aflate in centrul si sud-estul Europei. Exista piete de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai tarziu.

Istoric, este cea de-a doua piata a Clujului, dupa Piata Mica (actuala Piata Muzeului), in Evul Mediu, fiind denumita Piata Mare, spre a fi deosebita de cealalta piata, Piata Mica. In ultima parte a secolului XIX numele i-a fost schimbat in Piata Principala, denumire care nu a ramas pentru mult timp.

In prima parte a secolului XX piata a fost denumita Piata Regele Matia (Mátyas Király tér), dupa numele lui Matia Corvin. Dupa 1918 piata a fost numita Piata Unirii, nume pe care il poarta si acum. In perioada guvernarii comuniste denumirea i-a fost schimbata in Piata Libertatii. Colocvial mai este denumita si Piata Mare sau simplu Centru.

In mijlocul pietei se afla Biserica Sf. Mihail si Statuia lui Matia Corvin. Laturile pietei contin mai multe cladiri celebre: astfel pe latura estica se afla Palatul Bánffy, care adaposteste acum Muzeul de Arta si cele 2 cladiri construite in oglinda, de la care porneste strada Iuliu Maniu. Pe latura sudica se afla cladirea fostei primarii si cea a Bancii Nationale. La coltul sud-vestic se afla cladirea Hotelului Continental, ridicata la 1894.

Cele 2 cladiri „gemene” de pe latura estica.
Dupa revolutie, piata a devenit principalul punct financiar-comercial al orasului. Printre marcile care au inchiriat spatii in Piata Unirii se numara, Adidas, United Colors of Benetton, Reebok, Outwear, Steillmann. Totodata s-au deschis reprezentante ale Bancii Transilvania, Citibank, Alpha Bank, BRD, Bank Leumi.

Piata urmeaza a fi supusa unui proces de refacere si transformare in zona pietonala, alaturi de latura nordica a Bulevardului Eroilor. La data de 29 septembrie 2008 au inceput lucrarile la amenajarea vestigiilor romane din fata Statuii lui Matia Corvin, aceasta reprezentand prima din cele patru faze ale refacerii pietei.


Piata Unirii din Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Cluj Napoca , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 46.770395,23.59035


YahooTwitterLinkedinEmail


Vezi si alte obiective turistice din Cluj Napoca

Pe teritoriul actualei localitati Cluj-Napoca exista o o insemnata asezare romana, cu numele de Napuca, atestata de geograful grec Claudius Ptolemeu. Dupa razboaiele dintre daci si romani, aceasta ase
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj Napoca apartine Catedrei de Geologie-Paleontologie a Facultatii de Biologie si Geologie a Universitatii Babes Bolyai si afla in cladirea centrala a aceste
Biserica Piaristilor este prima biserica edificata in Transilvania dupa Reforma Protestanta si primul edificiu ecleziastic in stil baroc din provincie. Este situata pe strada Universitatii din Cluj Na
Biserica Romano-Catolica Sf. Petru este situata pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.85 din Cluj Napoca si a fost construita la mijlocul secolului al XIX-lea, pe locul unei vechi biserici din secolul al XV-l
Bastionul Croitorilor este unul din putinele turnuri de fortificatie care au facut parte din Vechea Cetate a Clujului si care s-a pastrat intact pana in zilele noastre. A fost finantat de breasla croi


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site