Cazanele Dunarii

Cazanele Dunarii vezi pe harta Cazanele Dunariivezi pe harta

Informatii despre Cazanele Dunarii

Localizare: Cazanele Dunarii > Drobeta Turnu Severin Subcategorie: Chei

Cazanele Dunarii
Cazanele Dunarii Cazanele Dunarii Cazanele Dunarii Cazanele Dunarii Cazanele Dunarii Cazanele Dunarii
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cazanele reprezinta o portiune din defileul Dunarii, situata intre Dubova si Ogradena, formata din Cazanele Mari (4 km lungime) si Cazanele Mici (5 km lungime), unde Dunarea este fortata sa treaca printre munti, unde latimea se ingusteaza intre 180-250 m.

Zona este declarata monument unic al naturii in Europa (aici poate fi gasita "laleaua cazanelor").

Clima este blinda, iar vegetatia de tip mediteranean. Inaintea construirii barajului de la Portile de Fier, latimea minima a fluviului era de 150 m. Intrucit debitul de apa trebuie sa treaca prin aceasta "spartura" adancimea apei atinge in unele locuri 100 m, iar curentii din adancuri sant extrem de puternici, la suprafata apa dand aparenta de fierbere.

Barajul a mai incetinit din viteza curentului, care depasea 5 m/s (18 km/h). De o parte si de alta a Dunarii trec drumuri, prin multe tuneluri pe malul sirbesc, sapate in stinca pe malul romanesc, cu portiuni deseori deosebit de inguste.

In zona cazanelor, la intrarea in golful riului Mraconia, pe un pisc de munte, se sapa in piatra un chip al lui Decebal, impresionant, iar pe malul Dunarii, in apropiere se reconstruieste Schitul Mraconia ("Minastirea de sub ape").

Tot aici se afla inscriptia sapata in stinca "Tabula Traiana" care consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40km).

Intr-o perioada secetoasa (in jurul anilor 1835), nivelul apelor Dunarii fiind scazut, se vedeau iesind din apa 20 de piloni ai fostului pod, la distanta de 51 metrii, lungimea podului fusese de 1134,9 metrii. Ceva mai incolo s-au darimat doi piloni dinspre partea romaneasca pentru ca stinjeneau navigatia.

Podul avea la capete turnuri de fortificatie si era pazit de doua castre: Drobeta pe malul dacic si Parce pe malul opus. Pina la construirea barajului, pe linga capitania portului Orsova functiona o echipa de pilotaj, singura autorizata sa conduca navigatia pe zonele periculoase ale Dunarii.

Cum se ajunge in Cazane:
1. cu autoturismul, de la Orsova (aproximativ 20 km de Drobeta Turnu-Severin) se merge pe drumul spre Moldova Noua. Trecem prin Ieselnita, Dubova. In total, aproape 25 km.
2. cu vaporul din Orsova.



Cazanele Dunarii este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Drobeta Turnu Severin , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 44.647162,22.659187




Vezi si alte obiective turistice din Drobeta Turnu Severin

Patinoarul acoperit din incinta Parcului Tineretului (Crisan) Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti este construit sa reziste pana la o temperatura de 17 grade C. Acesta are o intindere de 675 metr
Vestigiile Castrului roman Drobeta, Podului lui Traian si Turnului lui Sever, se pot vedea si astazi. Drobeta a fost prima cetate din piatra ridicata in Dacia (103-105), un castru roman de aparare, i
Rezervatia Botanica Cracul Gaioara este situata in estul Parcului Natural Portile de Fier, in apropierea localitatii Dudasu Schelei. Rezervatie floristica protejata prin lege, Cracul Gaioara este in
Rezervatia botanica Cracul Crucii face parte din Parcul National Portila de Fier si se afla in dreptul barajului. Rezervatia se intinde mai sus de Tunelul Mosul, pana pe platoul care este cunoscut su
Cetatea Medievala a Severinului se afla in Parcul Dragalina, Bulevardul Carol I, orasul Drobeta Turnu-Severin. A fost construita in anul 1233, peste ruinele Cetatii Drobeta, intr-o zona militara stra


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site