Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Durau este situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Neamt.
Biserica actuala s-a ridicat in locul unui vechi schit de maici, existent aici inca de la inceputul veacului al XVII-lea. In anul 1802 aceasta asezare monahala a fost transformata, la sugestia si cu ajutorul Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, in schit de calugari.
Din punct de vedere arhitectonic biserica este zidita din piatra si caramida si imbina unele elemente traditional-moldovenesti cu altele mai noi, imprumutate chiar de la constructii monumentale laice.
Valoarea deosebita a monumentului de la Durau rezulta insa din calitatile deosebite ale picturii pe care Nicolae Tonitza si elevii sai au executat-o in anii 1935-1937. Folosind tehnica encausticii si incalcand cu buna stiinta vechile canoane iconografice, N. Tonitza a concentrat intreaga desfasurare picturala in cateva scene mari, in care a introdus, cu un deosebit curaj, personaje si elemente laice preluate din peisajul, din portul si din tipologia umana locala.
Tonitza imbina in pictura sa traditionalul locului cu irealul transcedentalitatii. Scenele biblice precum Nasterea Domnului se desfasoara aici, la poalele Ceahlaului . Pastorii care se inchina Fecioarei ce tine in brate Pruncul Sfant poarta costumele specifice muntenilor de pe Valea Bistritei. Acest tablou ne mentine intr-o lume de o veridicitate coplesitoare, smulgandu-ne din peisajul fictiv si conventional al Pamanturilor Sfinte.
Pictura lui Tonitza de la Durau nu trebuie deci evaluata in sine, ea impunandu-se mai ales prin originalitatea ideilor pe care le afirma, prin indrazneala de a eluda unele precepte picturale consacrate prin practica atator veacuri si printr-o traditie ce adesea s-a dovedit mai puternica si mai durabila decat efemera trecere a generatiilor.
Manastirea Durau este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Ceahlau Bicaz, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Durau
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Durau
Coordonate GPS: 46.997144,25.920866
Palatul Cnejilor din judetul Neamt este un monument istoric situat la poalele masivului Ceahlau.
Intai aici a fost o manastire, apoi a devenit curte boiereasca fortificata. Din tot ansamblul de clad
Situata la o altitudine de 1.021 m, Cascada Duruitoarea isi varsa apele de la o inaltime de 25 de m, dand sonor unui peisaj de basm din Masivul Ceahlau.
Cascada este formata pe Paraul Rupturii, apele
Traseul statiunea Durau - Cabana Fantanele - Cabana Dochia, judetul Neamt
Traseul incepe din Durau, printre paraiele Fantanii si Nican si o padure de molid si fag, precum si cateva poieni mici.
La a
Despre aceasta stanca unii spun ca ar fi pietrificarea unei batrane ciobanite, care, invesmantata cu noua cojoace, a pornit, impreuna cu oile si caprele sale, spre varful muntelui, desi vremea nu era
Partia de ski Poiana Soarelui, ideala pentru sanius si schi, atat pentru incepatori cat si pentru avansati, este situata la poalele muntelui Ceahlau, la o altitudine de 800 m. Stratul de zapada este a
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.