Fagaras, Informatii despre Fagaras

Fagaras


Localitate din judetul Brasov (zona turistica Fagaras)



Fagaras (in dialectul sasesc Fugresch, Fugreš, in germana Fogarasch, Fugrasch, in maghiara Fogaras) este un municipiu din judetul Brasov, Transilvania, Romania. Are o populatie de 36.121 locuitori.
Inainte de Unirea Transilvaniei cu Romania, Fagarasul era centrul admninistrativ al comitatului Fagaras, iar in perioada interbelica orasul a fost resedinta judetului Fagaras.

Localitatea Fagaras , cu cetatea sa multiseculara, a fost mult timp centrul politico-administrativ al tinutului, ca resedinta de district pana in 1886, de comitat intre 1886 si 1918 si apoi resedinta de judet intre 1918 si 1950, polarizand intreaga viata economica, social-politica si culturala a zonei. in anul 1968, o data cu noua reorganizare administrativ-teritoriala, fostul judet Fagaras devine parte componenta a actualului judet Brasov, resedinta judetului fiind trecuta municipiului Brasov.

Din punct de vedere demografic, Fagaras se situeaza in prezent pe locul doi intre celelalte localitati urbane ale judetului, numarul populatiei inregistrand o crestere apreciabila pana in 1990. Dupa aceasta data, se poate observa un oarecare regres, in principal datorita scaderii ratei natalitatii si plecarilor din localitate.

Fagarasul de astazi se infatiseaza turistului venit aici ca un oras in care, alaturi de locuri si monumente evocatoare pentru indelungata si zbuciumata sa istorie, sunt prezente, la tot pasul, prefacerile structurale petrecute in ultimii ani.

Veacuri de-a randul micul targ s-a aflat in umbra falnicei cetati medievale ce a rezistat numeroaselor asedii la care a fost supusa; furia neputintei de a cuceri puternicele ziduri si bastioane s-a intors asupra asezarii, parjolita astfel in repetate randuri. Adaugand la toate acestea molimele care au bantuit-o, desele revarsari ale Oltului, precum si un adevarat cortegiu de vitregii ale veacurilor de asuprire avern conturata imaginea generala a existentei acestei asezari mult si greu incercata de-a lungul istoriei.

Nu este de mirare faptul ca nu mai poate fi gasita in picioare, in afara cetatii, vreo alta constructie mai veche decat secolul al XVII-lea.

Distrugerile repetate au facut ca zestrea de monumente istorice databile in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sa fie destul de saraca, ceea ce face ca dominanta arhitectonica (mai ales a centrului orasului si a zonei din jurul cetatii) sa fie constituita din edificii ridicate in a doua jumatate a secolului al Xix-lea si la inceputul veacului nostru, intre acestea, ici acolo, la o privire fugara abia mai pot fi deslusite, dincolo de repetatele modernizari, si cele cateva cladiri ramase pana la noi din veacul al XVIII-lea.
Sursa: www.primaria-fagaras.ro





Cai de acces Fagaras


Cum ajungi la Fagaras

Municipiul Fagaras este strabatut de drumul national DN1, care face legatura intre Brasov (la 66 krn de Fagaras ) si Sibiu (la 76 km); impreuna cu alte trei drumuri judetene si calea ferata, acest drum national asigura infrastructura necesara desfasurarii activitatilor economice precum si legatura directa si rapida cu restul tarii.



Evenimente locale Fagaras


Festivalul National Ceapa de Aur

Festivalul national Ceapa de Aur are loc in fiecare vara, in Fagaras. Festivalul este un eveniment ca reuneste artisti din intreaga tara, alaturi de amatorii de satira si umor. Ceapa de aur s-a desfasurat in Fagaras pana in urma cu cativa ani.

A urmat o perioada de pauza, iar din 2006 organizarea sa este reluata. Festivalul de umor are in centrul atentiei sale teme literare. Vor fi prezenti aici actori cunoscuti, actori pe care lumea a avut mai putin ocazia sa-i vada, precum si comici. De asemenea, vor fi aduse la Fagaras si mini-trupe de teatru.

Festivalul „Iata vin colindatorii”

Festivalul obiceiurilor de iarna din Tara Fagarasului "Iata vin Colindatori!" este cel mai reprezentativ pentru zona Tarii Fagarasului. Traditia populara a zonei etnofolclorice a Tarii Fagarasului a consacrat colinda ca acea practica rituala din cadrul unui ceremonial practicat de ceata de feciori in Ajunul Craciunului. Insa participantii la acest festival vin si din alte colturi ale tarii.

Programul manifestarilor nu cuprinde numai spectacole de colinde de Craciun, ci se deschide cu o parada a portului popular romanesc si continua cu expozitii de pictura sau de obiecte realizate manual de mestesugari. Spectacolele au loc la Casa de Cultura, iar expozitiile pe holurile aceleiasi incinte.

Zilele Fagarasului

Evenimentul are loc in fiecare an, in luna august, pe platoul din fata Cetatii Faragarasului, manifestandu-se sub forma unei expozitii cu vanzare a obiectelor fabricate de cei mai priceputi mesteri de prin toate colturile tarii: vase din ceramica, icoane, mobilier din lemn si vesminte populare.

Ca la orice serbare munteneasca, jocurile si cantecele populare sunt nelipsite.
Fiecare zi de festival are un program aparte, evenimentele incadrandu-se titlurilor sugestive alese pentru acestea.
© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site