Apasati pe imagini pentru vizualizare
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi este un monument de bronz inchinat domnitorului moldovean Stefan cel Mare (1457-1504).
Monumentul este amplasat in fata Palatului Culturii si a fost realizat de catre sculptorul francez Emmanuel Frémiet si inaugurat in anul 1883.
Statuia este confectionata din bronz si are o inaltime de 4,5 metri. Piedestalul statuii este executat din marmura roz de Carrara. Pe partile laterale ale acestuia, se afla doua altoreliefuri din bronz, reprezentand Lupta de la Codrii Cosminului - 1497 (cel din stanga) si Lupta de la Podu Inalt - 1475 (cel din dreapta). Domnitorul Stefan cel Mare este infatisat cu barba si cu o coroana catolica pe cap. Neexistand un model autentic al Coroanei Moldovei, sculptorul francez a folosit pentru statuia de la Iasi un model de coroana catolica, astfel starnindu-se grave contradictii si o legenda.
Dupa unele zvonuri din epoca, se vehiculeaza ideea ca in atelierul sculptorului Frémiet ar fi existat doua comenzi, una din Romania si una din Polonia, iar dupa finalizarea lor s-a produs o confuzie si legenda spune ca adevarata statuie a lui Stefan cel Mare ar fi la Cracovia. Prof. dr. Adriana Ioniuc infirma aceasta teorie: "Total fals. Nu a fost vreo comanda pentru un cneaz polon in atelierul sculptorului. Aceasta legenda a aparut tocmai din infatisarea catolica a domnitorului moldovean".
Statuia este flancata de catre doua tunuri "Krupp", daruite de catre Regele Carol I al Romaniei. Tunurile erau trofee din Razboiul de Independenta, cucerite de Regimentul de dorobanti din Copou (care a luptat in acest razboi). Initial statuia era inconjurata de un gard de fier, care a fost inlaturat ulterior dupa largirea pietei.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1579895,27.5866871
Biserica Barboi din Iasi este unul dintre locasurile simbol din Iasul ortodox si a fost construita intre anii 1841-1844 pe fundatia unei biserici datand din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fo
Palatul Culturii- palat al muzeelor, efigie a orasului Iasi - Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orasului Iasi, a fost construit in still neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale
Existenta Gradinii Botanice din Iasi are o istorie zbuciumata care a parcurs o perioada de peste un secol pana sa ajunga asa cum o vedem si o admiram noi astazi.
In vechea capitala a Moldovei un loc
Biserica 40 de Sfinti din Iasi se afla in Copou si a fost inaltata de hatmanul Vasile Roset in anul 1760, obtinand statutul de stavropighie (de sine statatoare), tinand direct de Biserica cea mare, Pa
Casa Memoriala Mihail Sadoveanu se afla pe dealul Copoului din Iasi si a devenit muzeu la data de 8 noiembrie 1980, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea scriitorului.
In acesta casa, Sado
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.