Cascada Putnei este situata in apropierea localitatii Lepsa din judetul Vrancea.
Cascada Putnei a fost declarata Monument al Naturii in anul 1973, cand au fost realizate si primele amenajari pentru vizitare. Are o lungime de aproximativ 80 de metri, iar apa se strange intr-un lac cu adancimea de aproximativ 12 metri. In prezent Cascada Putnei este inclusa in Parcul Natural Putna Vrancea, ca zona de management durabil.
Raul Putna isi duce cursul serpuit pana la iesirea din munti, traversand faciesuri structurale diferite (gresii de Kliwa compacte sau formatiuni cu duritate mai mica), sculptand un sector de defileu, o cascada pe care a parasit-o ca urmare a miscarilor tectonice si o albie actuala caracteristica de o succesiune de trepte si marmite.
Cascada Putnei (Saritoarea Putnei) este o arie protejata de interes national, rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic.
Importanta Cascadei Putnei consta in caracterul peisagistic si hidromorfologic datorat atat cascadei actuale, cat si cascadei parasite, ramasa suspendata pe malul stang, deasupra Putnei, la cca 250 metri in aval de actuala cascada, in urma proceselor tectonice. Atunci o portiune din patul vechii albii s-a prabusit, iar vechiul curs a fost deviat pe albia actuala.
Cascada Putnei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Cascada Putnei
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Lepsa
, la pensiunile si vilele din apropiere.