Tabara de sculptura de la Magura a fost organizata din nevoia de libertate artistica, incurajand artistii tineri sa isi expuna creatiile, sa faca experimente si sa se descopere intr-un cadrul inspirational unic.
Astfel de tabere exista in Europa Occidentala inca din anul 1950, insa in Romania fenomenul a luat amploare ceva mai tarziu, in anul 1970. Anul 1970 a marcat si aniversarea a 16 secole de atestare documentara a Buzaului.
Pe atunci simpozioanele organizate nu aveau tematica, iar alegerea autorilor se facea intr-un mod liber. Se aducea blocuri de piatra de la Ciuta, erau raspandite in spatiul unei poiene largi, numerotate, iar sculptorii extrageau dintr-o caciula un numar. Piatra pe care hazardul le-o harazea ca materie prima se intrupa in forma artistica prin imaginar, constiinta si program estetic, dincolo de orice constrangere.
A rezultat un patrimoniu artistic de o valoare exceptionala care, din pacate, dupa 1990 a fost vandalizat si distrus.
Tabara de sculptura de la Magura a cunoscut 16 editii, vara de vara adunand sculptori ce au realizat in timp un adevarat muzeu in aer liber, cu opere de o valoare artistica exceptionala, expuse intr-un cadru mirific unic.
Fiecare editie isi are propriul spatiu si propria pisanie, astfel incat vizitatorul se poate orienta si identifica lucrarile.
Tabara de sculptura, actualul muzeu in aer liber, se intinde pe o suprafata de 20 ha si reprezinta o adevarata calatorie in timp si spatiu.
Vei fi impresionat de diversitatea formelor, raporturile intre peisaj, lumina si arta, acestea fiind unele dintre motivele care au facut din Magura prima scoala romaneasca de sculptura din tara.
Accesul se face din DN10 (Buzau-Brasov) si DJRO3G-Hales-Ciolanu.
Tabara de sculptura in aer liber de la Magura este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Buzaului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Tabara de sculptura in aer liber de la Magura
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Magura
Coordonate GPS: 45.2417259,26.5481968
Adresa: Cota 736, sat Hales, com. Tisau, jud. Buzau
Acces: din Hales, localitate situata la 29 km V de Buzau pe DN 10 Buzau- Brasov, DJ 10OH-DJ 203G, 7 km N pana la Manastirea Ciolanu, apoi inca 7 km
Rezervatia naturala Sarea lui Buzau se afla in Subcarpatii de Curbura, comuna Viperesti, judetul Buzau si se intinde pe o suprafata de 0,8 hectare.
Rezervatia este localizata la aproximativ 500 metri
Schitul Nifon a fost infiintat in anul 1811, fiind ctitorit de catre ierodiaconul Nifon.
Este situat in apropierea satului Ciuta, teritoriul administrativ al comunei Magura, la 30 km de municipiul Bu
Biserica din Ciuta, comuna Magura, judetul Buzau reprezinta un monument istoric construit in anul 1762.
Asezamantul religios poarta hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului.
Sursa foto: STEPA
Fantana lui Mihai Viteazu a fost ridicata in anul 1975, in satul Ciuta, comuna Magura, judetul Buzau. A fost ridicata odata cu sarbatorirea a 375 de ani de la trecerea lui Mihai Viteazul pe Valea Buza
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.