Localitate din judetul Constanta
(zona turistica Litoral)
Mamaia este o staţiune turistică de vară pe malul vestic al Mării Negre. Este situată în nordul oraşului Constanţa, România. Mamaia nu este o localitate de sine stătătoare ci un cartier al Constanţei cu foarte puţini locuitori permanenţi (sub 50), fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Construcţia unor ansambluri rezidenţiale, care se desfăşoară în prezent pe malul lacului Siutghiol, va schimba probabil aceasta stare de fapt.
Mamaia este o fâşie de pământ între Marea Neagră şi lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, însă o lăţime de doar 300 m. Plaja foarte lungă, cu o lăţime de până la 250 m este acoperită cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se află mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi şi discoteci.
Istorie
Primele construcţii din amplasamentul actual al Mamaiei s-au construit în 1906 şi constau din cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta în mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcţiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente în Constanţa şi a mutării "băilor de mare" într-o altă locaţie, respectiv actuala Mamaia. Pentru a înlesni accesul turiştilor către Mamaia (sau ceea ce acum înseamnă zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanţa şi staţiune se montează o linie de cale ferată pe traseul pe care astăzi se află Bulevardul Mamaia. Aceste construcţii au reprezentat centrul activităţilor turistice până la dispariţia lor într-un incendiu în 1920. Imediat după încheierea Primului Război Mondial, staţiunea se dezvoltă şi începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. În anul 1925 se construieşte Cazinoul iar în anul 1934 apare primul hotel, de fapt o vilă. Primul hotel în adevăratul sens, a fost Rex (1936), iar abia în 1957 apare şi Bucureşti (actual IAKI), care şi astăzi reprezintă mândria Mamaiei. În era comunistă, la Mamaia s-au realizat o serie de construcţii fără un plan de urbanizare, pentru a putea fi suportat avalul de turişti atraşi de nisipul fin. Dezvoltarea staţiunii a fost în două etape : între 1959 - 1965 s-a dezvolatat partea sudică, începând cu hotelul Parc, iar partea nordică a fost ridicată în mare parte în timpul lui Ceauşescu, adică între 1982 - 1985.
Atracţii
Principalele atracţii ale Mamaiei sunt Satul de Vacanţă, parcul de distracţii Aqua Magic şi telegondola. Radio Vacanţa este postul de radio al staţiunii, care emite în fiecare an din mai până în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (română, engleză, franceză, germană şi rusă) în toate staţiunile de pe coasta românească a Mării Negre. În fiecare an, în timpul verii, în această staţiune se desfăşoară Festivalul muzicii uşoare de la Mamaia.
Condiţiile de cazare sunt foarte bune, majoritatea hotelurilor fiind recent modernizate. În total staţiunea poate caza 20 de mii de turişti simultan în peste 60 de hoteluri de până la 5 stele. Condiţiile naturale sunt excelente: plaje întinse şi pline de nisip, briză plăcută şi apa mării caldă. Plaja este ideală începând cu mijlocul lui mai şi terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depăşesc 25 de grade Celsius. Apa este caldă până spre sfârşitul toamnei.
Evenimente locale Mamaia
Grand Prix Class One Eveniment
Grand Prix Class One Eveniment este un concurs pe apa la care participa cele mai bune echipe din lume: Victory Team, Quatar, Dimc, Norway Team, Iota.
Intrecerea a fost inaugurata la sfarsitul lunii august 2007 si s-a desfasurat pe apa Lacului Siutghiol. Aceasta competitie ce a fost o premiera pentru Romania, are loc de atunci in fiecare an
Programul Fai - Mamaia - World Elite Aerobatic Formula
Primul concurs de acrobatie aeriana organizat vreodata in Romania sub egida FAI (Fédération Aéronautique Internationale) - FAI Mamaia - World Elite Aerobatic Formula - powered by Honda se desfasura in zona Cazinoului.
Programul cuprinde: - acrobatie cu program impus (aerobatic against time - AAT)
- acrobatie freestyle (aerobatics freestyle - AF)
Festivalul de Muzica de la Mamaia
Festivalul de muzica de la Mamaia are ca perioada de desfasurare lunile august - septembrie. Acesta are loc in incinta Teatrului de Vara din Mamaia.
Festivalul care are in etapa finala doua sectiuni: interpretare si creatie, este organizat de Consiliul Judetean Constanta si Societatea Romana de Televiziune - TVR1.Concursul este important datorita premiilor substantiale pe care le acorda, dar si datorita faptului ca reprezinta o rampa de lansare pentru unii interpreti.
Competitii Sportive
In fiecare an in Mamaia se organizeaza numeroase competitii sportive: Liga I la fotbal pe plaja, Turneul de Tenis Challenger Mamaia (Club IDU), Turul Dobrogei la ciclism, Cupa Aqua Magic la Volei pe plaja (plaja hotelului Flora) etc.
Fashion Tv Summer Festival:
Cel mai important eveniment de moda al verii “Fashion TV Summer Festival” este deja cunoscut in Romania, nu doar in randul celor direct implicati in industria fashion ci si in randul publicului larg.
Plaje Mamaia
Plaja din Mamaia
Plaja din Mamaia este cea mai mare de pe litoralul romanesc si una din cele mai mari din Europa, avand aproape 8 km lungime si 100-200 m latime. Plaja are nisip fin, iar intrarea in apa este foarte lina.
Cea mai mare parte a plajei din Mamaia este concesionata si amenajata cu sezlonguri si umbrele – contra cost, dar exista portiuni mari de plaja neamenajata unde nu se percepe taxa.
Cai de acces Mamaia
Cum ajungi in Mamaia
Acces rutier - sunt 4 sosele care ajung la Constanta , nod rutier al Litoralului:
1) Drumul National: Bucuresti - Fetesti - Constanta
2) E 60 Urziceni - Slobozia - Constanta
3) E 87 Tulcea - Constanta ( cu derivatie pentru Braila si Galati)
4) Drumul National Calarasi - Ostrov - Constanta
De la Constanta ajungeti usor pana la Mamaia, aceasta incepand la limita nordica a orasului Constanta, la circa 500m de cartierul Delfinariu si 300m de cartierul Tomis Nord
Acces feroviar:
Ruta Constanta - Mangalia cu Gara Constanta pentru Mamaia.