Oradea, Informatii despre Oradea

Oradea


Localitate din judetul Bihor (zona turistica Crisana)



Oradea, situat pe Crisul Repede, in apropiere de Muntii Apuseni, are o populatie de peste 250.000 de locuitori formata din romani, maghiari si germani. Oradea se afla la 10 kilometri de Vama Bors.

Pe aeroportul din Oradea sosesc atat curse interne, cat si internationale. Orasul este atestat documentar in 1113, iar cetatea, a carei constructie este atribuita regelui Ladislau I, este mentionata de calugarul italian Rogerius in opera “Carmen Miserabile” cu prilejul marii invazii tatare din 1241.

Localitatea s-a dezvoltat constant de-a lungul evului mediu, dar perioada cea mai prolifica a fost in secolele XIX-XX, cand Oradea capata contururile unui adevarat oras modern. Multe din cladirile reprezentative pentru oras sunt realizate in stil secession. Un simbol al orasului este Palatul Vulturul Negru, construit la inceputul secolului XX, cu celebrul pasaj acoperit cu sticla care face legatura intre trei strazi.

Emblema ansamblului, vitraliul cu vultur negru, a fost realizata in 1909. Alte cladiri reprezentative pentru stilul secession sunt Casa Fuchs, decorata cu motive florale si ciorchini de struguri, Camera de Comert si Industrie, Palatele Stern si Ullmann.

La Oradea apare revista Familia, una dintre cele mai prestigioase publicatii culturale din Romania, cea in care, in 1866, Mihai Eminescu publica la initiativa lui Iosif Vulcan poezia "De-as avea".
Muzeul Tarii Crisurilor, cu sediul in Palatul Baroc, cuprinde patru sectii (istorie, arta, etnografie si stiintele naturii) cu colectii reprezentative.

Tot in Oradea se afla muzeele memoriale Iosif Vulcan si Ady Endre. Daca tot v-ati aventurat in Oradea, nu ezitati sa faceti o vizita la Catedrala Ortodoxa. In turnul clopotnita al lacasului de cult, inalt de 55 de metri, se afla o sfera cu diametrul de trei metri care se roteste in functie de fazele lunii, de aici si numele de Biserica cu luna.

Vopsita jumatate in negru si jumatate in auriu, sfera are un ingenios mecanism construit la sfarsitul secolului XVIII de un ceasornicar german.
La doar 9 kilometri de Oradea se afla Baile Felix, cea mai mare statiune balneoclimaterica din tara.





Cai de acces Oradea


Cum ajungi la Oradea

Situat la numai 13 km de granita de vest a Romaniei, Oradea ocupa o pozitie central-europeana privilegiata, constituind un important nod de comunicatii, aflat la o distanta sensibil egala de capitalele regiunii: Bucuresti (651km), Viena (518 km), Budapesta (248 km), Praga (676 km).

Pentru a ajunge la Oradea, puteti opta pentru masina personala, caile de acces fiind urmatoarele: DN1, DN76, DN79, E60, E79 si E671.
Oradea reprezinta cel mai important nod feroviar din nord-vestul tarii si este tranzitat de Magistrala Principala 300 Bucuresti-Oradea.

Inca de la sfarsitul veacului al XIX-lea, Oradea a avut alte doua gari in afara de cea centrala, anume Gara Velenta, care a servit tot mai mult ca triaj pentru traficul de marfa, si Gara Iosia. In prezent, Oradea dispune de 4 gari care fac legatura cu cele mai importante orase ale tarii: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Constanta, etc.




Evenimente locale Oradea


Toamna Oradeana

Toamna Oradeana este un festival de divertisment si cultura, organizat in fiecare an intre jumatatea lunii septembrie si 12 octombrie, ziua orasului. Prima editie a festivalului a fost in anul 1991.

Pe parcursul celor 3-4 saptamani au loc diverse manifestari culturale, artistice, sportive si de divertisment, in mai multe locatii: Cetatea Oradiei, Parcul Nicolae Balcescu, Piata Unirii, Teatrul de Stat, Arena Antonio Alexe, Casa de Cultura a Sindicatelor, Galeria de Arte Vizuale, etc.

Traditional, festivalul incepe cu "Alaiul Toamnei", o defilare tematica. Tot in prima zi a festivalului se tin teatre de strada, expozitii fotografice si concerte in aer liber.
Alte manifestari importante: Festivalul Berii, Festivalul Vinului, Targul Palincarilor, Expo Varadinum, diverse intreceri sportive dotate cu Cupa "Toamna Oradeana".

Ziua orasului, 12 octombrie, marcheaza ultima zi a festivalului. Aceasta zi are o dubla semnificatie istorica: redactarea Declaratiei de la Oradea din 1918, document ce proclama dreptul la independenta si autodeterminare a romanilor din Transilvania, si eliberarea oficiala a Oradiei de sub regimul hortyst in 1944, o data cu intrarea in oras a trupelor sovieto-romane. In aceasta zi are loc Defilarea cu Torte si se tin concerte de anvergura in aer liber.

Serbarile Cetatii

In fiecare vara, incepand cu anul 2000, se organizeaza "Serbarile Cetatii", o manifestare cultural-artistica menita sa readuca in centrul atentiei leaganul istoric al urbei. Toate evenimentele se tin in incinta si in curtea Cetatii Medievale a Oradiei.

In cele doua zile de desfasurare au loc concerte de muzica clasica, populara, ecumenica si medievala, spectacole de teatru medieval, expozitii de arta plastica, concursuri sportive medievale si concerte de muzica usoara.
© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site