Manastirea Pangarati a fost construita in vremea lui Stefan cel Mare si reconstruita de Alexandru Lapusneanu (1552-1558).
Lacasul de cult este asezat in comuna Panagarati, intre Bicaz si Piatra Neamt. Accesul se face de pe soseaua Piatra Neamt - cuvant folositBicaz (DN15), pe un drum colateral ce urca pana in apropierea hidrocentralei "Dimitrie Leonida" de la Stejaru. Aici, in estul Munteului Botosanu, strapuns cu un tunel lung de aproape 5 km, pe malul stang al paraului Pangarati se afla Manastirea Pangarati, asezamant de mare importanta de pe Valea Bistritei.
Manastirea se remarca prin dimensiunile impresionante, fiind o biserica pe doua nivele, ceea ce ii da unicitate in arhitectura medievala din tara noastra.
Biserica mica de jos a fost transformata in capela, fiind scunda, cu pronaos, naos si altar. Deosebite sunt deschiderile operate intre naos si altar.
Intrarea in biserica de la etaj se face pe latura de nord, prin intermediul a doua pridvoare. Primul pridvor este deschis, iar al doilea inchis, acoperit cu o calota sferica incinsa intr-un brau zimtat din caramida, ce primeste lumina prin doua ferestre situate inspre apus.
Biserica de la parter este considerata ca fiind mai veche si incorporata bisericii lui Alexandru Lapusneanu in anul 1642, conform pisaniei.
Manastirea Pangarati adaposteste o colectie impresionanta de icoane vechi din secolul al XVIII-lea.
Manastirea Pangarati, judetul Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Pangarati
, la pensiunile si vilele din apropiere.