Poiana Teiului, Informatii despre Poiana Teiului

Poiana Teiului

Poiana Teiului


Localitate din judetul Neamt (zona turistica Ceahlau Bicaz)



Comuna Poiana Teiului este o asezare tipic montana situata in partea de N-V a judetului Neamt, pe cursul inferior al raului Bistrita, fiind una dintre cele mai intinse localitati din judet.

Din punct de veder geografic localitatea noastra este situata intre 47 29 27 latitudine nordica si 23 18 40 longitudine estica si pe o altitudine cuprinsa intre 516 si 1650 m (cota Marea Neagra).



Casele sunt asezate pe versantii muntilor, in zonele cu panta lina de o parte si de alta a raului. Raul Bistrita intra prin partea de NV a localitatii si isi continua cursul spre SE pana la varsarea in lacul Bicaz, pe o lungime de aproximativ 12 km. Drumul national 15 B urmeaza cursul vaii. La extremitatea nordica a lacului Bicaz acest drum se intersecteaza cu drumul national 17 B constituind un adevarat nod de legatura intre cele trei provincii istorice: Ardeal-Moldova-Bucovina.



Culmea Bistritei se ridica in partea dreapta a raului pana la altitudinea de 1.600 m iar pe malul stang gasim culmea Stanisoarei care atinge cota de 1400 m. Depresiunea dintre cele doua lanturi muntoase confera o stabilitate termica dar si o insemnata cantitate de precipitatii in special primavara si toamna.
Pe Valea Bistritei in zona localitatii noastre exista o amenajare hidro-energetica cu o capacitate de 11 MW. Muntii din zona sunt acoperiti cu paduri de conifere, pasuni si fanete iar in zonele cu pante line sunt culturi de cartof si porumb.


RETEAUA HIDROGRAFICA

Reteaua hidrografica este bine reprezentata in primul rand de raul Bistrita care din cei 230 km are pe teritoriul localitatii un traseu de peste 15 km, afluientii acestuia precum si cele doua lacuri de acumulare: Topoliceni respectiv extremitatea nordica a lacului Bicaz (cel mai mare lac artificial din Europa).


CLIMA

Regimul termic are o fluctuatie semnificativa cu o maxima de 36,6°C si o minima de -28,5°C, cu o medie anuala a precipitatiilor de 40 litri/mp


RESURSE NATURALE
SOLUL

Varietatea solului comunei confera acesteia bogatia padurilor de conifere, a pasunilor montane, a culturilor pomicole si a culturilor de cartof si porumb. De asemenea apa curata de munte ofera posibilitatea dezvoltarii fermelor piscicole dar si a pescuitului sportiv si agrementului. Padurile sunt bogate in vant (urs, mistret, cerb ) fructe de padure si plante medicinale.
Apa de izvor, imbuteliata sub forma de apa plata nu este suficient valorificata.
SUBSOLUL

Metalele neferoase au fost exploatate incepand cu perioada anilor 1970 insa in ultima perioada aceasta activitate s-a restrans, astfel incat in prezent in acest sector mai lucreaza doar aproximativ 30 de persoane.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site