Cheile Cutilor sunt situate in sectorul mijlociu al vaii cu acelasi nume, in bazinul superior al Vaii Rosia, in aval de ele aflandu-se catunul Ponita. Cheile au o adancime ce variaza intre 60-100 m si adapostesc numeroase pesteri, izvoare carstice si pierderi de apa.
Din cei 2,1 km cat masoara in lungime, doar circa 1,3 km formeaza adevaratele chei. La un moment dat cursul de apa se angajeaza intr-o vale tot mai adanca cu profil transversal in forma de V, versantii devin tot mai abrupti, iar cursul de apa incepe sa se piarda, in perioadele de seceta, fie la baza unor trene de grohotis, fie în albia structurala.
Adevaratul tronson de chei este drenat de un curs de apa temporar, cu un traseu meandrat strajuit de promontorii calcaroase (Stanul Gurguiat si Piatra Lata) sau de cateva trene de grohotis. La intrarea in satul Ponita cheile se termina brusc, iar calcarele formeaza un abrupt spectaculos de peste 80 m. Cheile Cutilor adapostesc numeroase pesteri dintre care Pestera care Canta, Pestera Vacii, Pestera Liliecilor.
Cheile Cutilor Rosia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cheile Cutilor Rosia
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Rosia
Coordonate GPS: 46.83748,22.39616
Pestera Gruietului este situata pe versantul stang la Vaii Gruiestului, in comuna Rosia din judetul Bihor.
A fost atestata documentar pentru prima data in anul 1951, de cate P. A. Chapuiss si R. Jeann
Pestera Bonchii se afla in hotarul comunei Rosia (jud. Bihor), in locul numit Dealul Farcului. Isi trage numele de la proprietarii terenului (Casa Bonchii), iar localnicii ii mai spun si Hartopul Bonc
Pestera Vacii a fost declarata rezervatie naturala, fiind situata la aproximativ 50 m altitudine, in versantul drept al Vaii Albioarei,in bazinul superior al Vaii Rosia.
Avand o lungime de 158 m,
Pestera Ciur-Ponor-Toplita se afla in Muntii Padurea Craiului din Carpatii Occidentali, intr-o zona numita Groapa Ciur.
Accesul in pestera se face din localitatile Rosia sau Dobresti, de pe soseaua Be
O vizită în aşa-numita “Ţară a Beiuşului”, aflată în zona municipiului Beiuş, nu poate fi completă fără a trece pe la renumitele ateliere de ţesături din localităţile Dobreşti, Ro
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.