Rucar, Informatii despre Rucar

Rucar


Localitate din judetul Arges (zona turistica Bran Moeciu)



Comuna Rucar din judetul Arges este situata pe extremitatea sudica a incantatoarei depresiuni intramontane cu valente istorice si turistice Bran - Rucar, pe vechiul drum comercial si diplomatic al tarii, drum care facea legatura dintre Brasov si vechile cetati de scaun ale Tarii Romanesti, Campulung, Targoviste si mai tarziu, Bucuresti, in apropierea paralelei 45 grade latitudine Nordica, pe DN 73 dintre Pitesti - Campulung - Brasov.

Intinsa pe o suprafata de aproape 30 000 de ha, in componenta sa administrativa de astazi se afla doar satul satic, pe cursul superior al Dambovitei, fata de cele cateva de odinioara, dintr-o istorie mai indepartata sau mai apropiata:Podul Dambovitei, Dambovicioara, Ciocanul.

Numarul locuitorilor este de 6920 potrivit ultimului recensamant al populatiei, iar paleta preocuparilor acestora este variata, de la cele traditionale (cresterea animalelor si exploatarea lemnului), casnice (tesut) pana la cele mestesugaresti, comerciale, chiar industriale ori apartinand exploatariii resurselor si dotarii peisagist - turistice.

Asezata la o altitudine de 750 metri fata de nivelul marii pe versantul sudic al culmilor maiestuoase ale M-tilor Piatra Craiului, dar si la poalele australe ale masivului Fagarasilor, pe portiunea mai joasa a acestora constituita de lantul muntos Iezer -Papusa, localitatea Rucar se afla la o distanta aproape egala de Campulung si de Bran (25 - 30 Km) si tot asa de resedintele judetelor limitrofe Brasov (Brasov) si Dambovita (Targoviste) ori a judetului de bastina, Arges(Pitesti) 63-72 km.

Strabatut de cursurile a doua ape curgatoare - Dambovita si afluentul acestuia Rausor, hotarul localitatii se intinde de la Dragoslavele si pana la Fundata pe axul longitudinal, si din pintenul marginas occidental al Leaotei pe Valea Dambovitei pana la Otic, si apoi, la dreapta, in sens latitudinal, pe Valea Rausorului, pana la izvorul acestuia din muntele Papusa.

Comuna Rucar se gaseste in judetul Arges, intr-o frumoasa depresiune carpatica strabatuta de raul Dambovita si de DN 73 dintre Campulung (24 km) si Bran (33 km) - Brasov (61 km), la o altitudine de 630 m si face parte din zona mult mai larga a culoarului Rucar - Bran ce are de o parte si alta a sa Muntii Piatra Craiului, Leaota si Bucegi.
Clima zonei Rucar este temperat continentala, cu ierni moderate fata de culmile montane si veri calduroase (dar nu caniculare, cu o medie de 20gradeC), toamne lungi, calde si uscate si o temperatura medie anuala de 7gradeC. Istoria localitatii incepe in perioada romana, cand la Rucar a existat un castru militar ridicat in cadrul sistemului de aparare a Imperiului, cunoscut sub numele de Limes translautanus. Rucarul este o veche asezare de mosneni impamanteniti aici de catre Mihai Viteazul in jurul anului 1600.

Dupa legenda, locuitorii din Rucar ar fi urmasii celor fugiti de atacurile tataresti, de la Rucar, de pe Olt (Fagaras) si din Tara Vrancei. Iesind in calea legendarului Negru Voda, acestia ar fi cerut sa lupte in oastea voievodului si sa aiba drepul sa-si intemeieze o asezare. Negru Voda le-a aprobat locul de sub Posada, unde este Rucarul de azi.

Astazi, Rucarul este atat o zona turistica, dar si un insemnat centru de exploatare forestiera.In imprejurimi se pot face excursii interesante spre cheile si pestera Dambovicioara, comuna Dragoslavele, Mausoleul de pe Mateias (toate pe DN 73), precum si spre cheile Ghimbavului (afluent pe stanga Dambovitei), la care se ajunge pornind de la hidrocentrala Rucar.

Zona este bogata in produse naturale obtinute mai ales din oierit si cresterea vacilor de lapte. Este recunoscut celebrul cas afumat si cascaval Rucar. Atat in Rucar, dar si in toata zona s-a dezvoltat sistemul de turism rural (agroturism) care ofera celor interesati, pe langa frumusetea locurilor si mancarurile traditionale, ospitalitatea deosebita a oamenilor din aceasta parte a tarii.

La Rucar s-au nascut scriitorii: Mihail Lungianu (1880-1966), Ion Barbu (1825-1861).

OBIECTIVE TURISTICE
Castelul de la Bran (35 - 40 de km);
Vestigiile istorice de la Rasnov (cetatea medievala);
Schitul Dragoslavele (circa 5 km de Rucar);
Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioarei;
Manastirea Aninoasa - aflata in com. Aninoasa, ctitorita in 1677;
Manastirea Namaiesti - in com. Valea Mare - Pravat, dateaza din sec. XVI;
Manastirea Negru Voda - in Campulung, ctitorita in 1215 de Radu Negru;
Mausoleul de pe Mateias (Valea Mare);
Biserica din Rucar

Atractii naturale:
Parcul National Piatra Craiului; Pestera Dambovicioarei; Pestera cu Lilieci (satul Pestera), pestera Gaura Sbarcioarei, prapastiile Zarnestilor (defileu larg de cca 4 km cu pereti de 200 m inaltime), Fantanile Domnilor (izvoare resurgente),
Fantana lui Botorog (izbuc captat), Arcadele de la Zaplaz, Moara Dracului, Avenul din Grindu (Funduri), Avenul din
Vladusca, cheile Gradistei, rezervatii naturale (La Chisatoare etc); muntii Piatra Craiului; complexele de la Sirnea, Pestera, Magura si Fundata etc; masivul Iezer-Papusa (Rucar); Barajul Pecineagu; lacul Vidraru (spre Pitesti)

Varfuri montane:
Bucegi: vf. Omu cabana (2505m), cabana Poiana Izvoarelor, cabana Gura Diham, cabana Malaesti traseu, cabana
Pestera, vf. Tiganesti (2019m), vf. Gutan (2246m), vf. Batrana (2181m), vf. Obarsia (2405 m);
Piatra Craiului: cabana Curmatura, cabana Plaiul Foii, refugiul Diana, Padina Ursilor, vf. La Om (2239m), vf. Ascutit (2156m); crucea de pe Crapatura (1790m)

TRASEE TURISTICE
1. Rucar - la Cuculet - la Bradet - cabana Gura Plaiului - cheile Ghimbavului - traversarea raului Dambovita - "La
Balcoane" - uzina electrica - Rucar (centru)
2.Rucar - La Uzina - muchia Cheii - Vf.Crucii - saua Crucii - faneata Idor - Rucar (centru)
Trasee din Dambovicioara
1.Podu Dambovicioarei - Cheile Dambovicioarei - centrul comunei Dambovicioara - pestera Dambovicioara - ramificatia
valea Viteilor - valea Cheii de sub Grind - saua Stanii - ramificatia La Refugiu - saua La Table.
2.Bivuac la Table - saua Joaca - Poiana Frumoasa - vf.Coltul Cojei - curmatura Gropilor - culoarul Sparturilor - saua La
Crucea Sparturilor - La Trei Fantani Sendroaia - scoala Ciocanu - scoala Dambovicioara - centrul com.Dambovicioara.

MIJLOC TRANSPORT
Cu mijloace proprii:
1. Bucuresti - Targoviste - Campulung - Rucar (circa 2 ore)
2. Bucuresti - Brasov - Bran - Rucar (circa 3 ore si jumatate)
3. Bucuresti - Pitesti - Campulung - Rucar
4. Sibiu - Fagaras - Zarnesti - Bran - Rucar
Cu mijloace de transport in comun - curse regulate de autocare:
1. Bucuresti (plecare autogara Militari) - Campulung - Rucar (operate de firmele Lucky Tour si Montana)
2. Brasov - Rucar - Campulung - Pitesti - Rm.Valcea (operate de firmele Montana si TransCodreanu)
3. ruta feroviara spre Brasov sau Campulung si apoi cu microbuz sau traseu.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site