Rezervaţia Medieşu Aurit

Rezervaţia Medieşu Aurit
Rezervaţia Medieşu Aurit vezi pe harta Rezervaţia Medieşu Auritvezi pe harta

Informatii despre Rezervaţia Medieşu Aurit

Localizare: Maramures > Satu Mare Subcategorie: Cetate

Rezervaţia Medieşu Aurit
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Medieşu Aurit din judeţul Satu Mare este locul ideal pentru pasionaţii de istorie, fiind o alternativă pentru evadarea din peisajul urban.

Aici se află Rezervaţia arheologică “Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit”, situată într-un peisaj feeric, la o altitudine de 160 de metri, pe malul drept al râului Someş şi la doar 35 de kilometri de Satu-Mare.

Denumirea de Medieşu Aurit vine de la livada de vişini care se află în zonă (megy, în maghiară – de aici Medieş) şi de la castelul medieval din localitate, care avea o cameră împodobită cu aur.

Pe lângă faptul că Medieşu Aurit este, fără doar şi poate, un refugiu natural splendid, aici au fost dezgropate primele cuptoare dacice, folosite pentru producerea şi arderea ceramicii, atât a celei ritualice, cât şi a celei gospodăreşti. Mai mult, de curând, între anii 2009 şi 2010, aici au fost descoperite cele mai multe astfel de cuptoare din întreaga Europa Centrală.

Săpăturile arheologice au scos la iveală peste 150 de cuptoare unicat, vechi de aproape 2.000 de ani. Muzeul Judeţean din Satu Mare a restaurat şapte cuptoare, care au un diametru de peste doi metri şi o valoare istorică inestimabilă.

Pentru protejarea sitului, în viitor cuptoarele ar putea fi acoperite cu o cupolă de sticlă. De asemenea, pentru ca aceste descoperiri să fie conservate, cuptoarele pentru ceramică au fost incluse într-un proiect transfrontalier. Deocamdată, însă, nişte uşi închise cu lacăte şi o plasă de sârmă sunt singura protecţie a fiecărui cuptor.

Din nefericire, panoul care indică “Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit” este prea sumar şi nu conţine informaţii actualizate, care să prezinte descoperirile arheologilor din ultimii ani. Nici indicatoare rutiere nu există prea multe, în ciuda condiţiei excelente în care se află drumul de acces.

Îndepărtându-ne de rezervaţia arheologică şi după ce ţi-ai făcut o impresie puternică despre ce înseamnă şi cu ce se ocupă o civilizaţie veche de mii de ani, poţi opta şi pentru un alt obiectiv din zonă: Castelul Lonyai, ridicat în secolul XVII, în timpul Renaşterii, având patru aripi, bastioane în formă de prismă şi o curte centrală.

Iar dacă ai alte pasiuni precum pescuitul, scăldatul sau chiar sporturile nautice, le poţi satisface în bazele amenajate în apropiere de Medieşu Aurit, pe flancul drept al râului Someş. Localităţile Iojib şi Apa pot fi luate ca punct de reper, pentru cei care nu sunt de prin părţile locului.


Rezervaţia Medieşu Aurit este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Rezervaţia Medieşu Aurit ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Satu Mare

Coordonate GPS: 47.471972,23.815747




Vezi si alte obiective turistice din Satu Mare

Manastirea Teghea se afla in comuna Craidorolt, judetul Satu Mare, a fost ridicata in vara anului 1995 si este manastiri de maici. Cu timpul s-a ridicat in curtea manastirii un adevarat complex monah
Manastirea Scarisoara Noua se afla in satul Scarisoara Noua, comuna Piscolt, judetul Satu Mare. A fost infiintata in anul 1991 de comunitatea de moti stabiliti in satul Scarisoara Noua, in urma reform
Templul Mare din Satu Mare este un lacas de cult evreiesc construit intre anii 1889-1892 in stil maur dupa planurile arhitectului maghiar Nándor Bach (1842-1905). Se asemana ca proiect cu sinagogile
Complexul turistic de agrement Somes, aflat momentan in proces de refacere, este situat in municipiul Satu Mare, pe malul drept al raului Somes. Complexul este format din bazine cu apa termala si de
Biserica Romano Catolica Calvaria din Satu Mare este situata pe strada Mihai Eminescu nr. 3. A fost construita pe urmele bisericii vechii cetati Castrum - Zothmar, in anul 1844, pe locul numit "colin


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site