Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Sfanta Cruce din Suceava este un lacas de cult armenesc a carui constructie dateaza din anul 1521. Aceasta a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul 2004. Impreuna cu Biserica Sf. Simion (construita in 1513) formeaza un ax care defineste vechiul nucleu de locuire a armenilor.
Biserica este construita de la fundatie pana la 3-4 metri inaltime din piatra, iar in continuare din caramida. Naosul bisericii este boltit si prelungit spre vest, iar pronaosul este impartit in doua. Exista doua intrari in naos: una prin pronaos si a doua, pe latura de sud, neaxata in latura transversala a naosului. Biserica nu este pictata in interior, avand pe pereti icoane armenesti.
In interiorul bisericii se afla lespedea funerara a diaconului Asvadur, fiul lui Cailcea, datata cu anul 1522 (anul 971 era armeana). Piatra sa de mormant a fost descoperita alaturi de alte doua pietre de mormant si de trei schelete omenesti in timpul sapaturilor facute in partea de nord a cartierului romanesc Sf. Dumitru, la 11 iunie 1860.
In secolul al XIX-lea au fost mutate in curtea bisericii mai multe pietre de mormant din fostul cimitir al bisericii armenesti Sf. Treime. Pietrele de mormant sunt vechi, datand din anii 1577, 1612, 1618, 1626, 1641.
Biserica a fost renovata si in prezent este folosita pentru celebrarea liturghiilor armenesti, iar hramul acestei biserici este sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, celebrata in fiecare an la data de 14 septembrie.
Biserica Sfanta Cruce Suceava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Sfanta Cruce Suceava
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Suceava
Coordonate GPS: 47.636976,26.233054
Sucevenii sunt asteptati la singurul strand din municipiul Suceava, amenajat in cartierul Itcani. Strandul dispune de trei bazine de inot, din care doua sunt pentru copii si unul pentru adulti.
Pent
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava a inceput sa fie construita in anul 1514 de catre fiul lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea cel Orb si terminata de fiul lui Bogdan, Stefanita in anul 152
Statuia lui Petru Musat este situata pe strada Stefan cel Mare din Suceava, in fata Casei de Cultura.
Este opera sculptulorul Paul Vasilescu, fiind dezvelita in anul 1976.
Turnata din bronz, statui
Manastirea Zamca reprezinta cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca din Suceava.
Lacasul de cult este defapt un complex medieval fortificat, ce a avut anterior rolul de
Parcul central este situat in inima orasului Suceava.
Acesta adaposteste doua opere de arta importante: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si b
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.