Cetatea domneasca din Suceava dateaza din vremea domnitorului Petru Musat, fiind formata din: palatul domnesc, turnul de locuinta, turnul de poarta si anexa. Componentele ce s-au pastrat pana astazi sunt situate pe actual strada Ana Ipatescu din Suceava.
Initial, Petru Musat a construit o casa domneasca din lemn cu plan dreptiunghiular. Aceasta avea lungimea de 18,50 m si latimea de 7m, fiind prevazuta la partea inferioara cu o pivnita de lemn lunga de 14,25 m, cu intrarea in panta si doua incaperi despartite de un perete cu usa.
Constuctia a fost imbunatatita de catre Alexandru cel Bun si reconstruita in timpul domniei lui Stefan cel mare. Aceasta a fost ridicata din piatra, avand in latura estica o cladire din zid cu beciuri ce a fost extinsa spre sud. Dupa finalizarea lucrarilor, constructia avea forma unui patrulater cu latura est-vest de 67,50 m sic ea nord-sud de aproximativ 40 m. Era compusa din incaperi rezidentiale, o sala a Sfatului Domnesc si de ceremonial, o locuinta turn, un turn de poarta si o pivinta cu o lungime de 24 m si o latime de 12 m.
In timpul domniei lui Vasile Lupu au mai fost aduse modificare cetatii, urmand ca in secolul al XVII-lea sa fie abandonata.
Curtea Domneasca din Suceava s-a degradat in timp, doar in anul 2010 fiind demarate lucrari in vederea protejarii acesteia.
Ruinele Curtii Domnesti din Suceava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Ruinele Curtii Domnesti din Suceava
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Suceava