Vatra Dornei, Informatii despre Vatra Dornei

Vatra Dornei

Vatra Dornei


Localitate din judetul Suceava (zona turistica Bucovina)



Statiunea Paltinis este situata in centrul Romaniei (judetul Sibiu), pe coasta de nord-est a muntilor Cindrel (Carpatii Meridionali), in mijlocul unor paduri de conifere, sub virful Oncesti, la 90 km de Medias si la 32 km SV de municipiul Sibiu, de care este legat printr-o sosea modernizata.

Paltinis este statiunea din Romania aflata la cea mai ridicata altitudine, 1450 m.

Statiunea detine mai multe hoteluri, numeroase cabane si vile, facilitati de recreere ca restaurante, club cu teatru si cinema, discoteca, biblioteca, terenuri de volei, tenis si handbal. In timpul iernii sunt disponibile mai multe pirtii de schi de dificultati variate, un telescaun si teleschi. Masivul Cindrel, prin morfologia sa (culmi domoale si platouri), se preteaza foarte bine pentru practicarea schiului de fond

Statiunea este recomandata in tratamentul asteniilor, organismului slabit, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglerilor pleuropulmonare (sechele dupa pleurizie si dupa pneumopatii virale sau bacteriale) si bolilor endocrine (hipertiroitism benign) etc.

Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, fara praf sau particule alergice, puternic ozonizat, bogat in aerosoli ionizati si radiatii ultraviolete.

Climatul este de munte cu o temperatura medie anuala in jur de 4 grade (media lunii iulie este de 12 grade Celsius, iar a lunii ianuarie -6 grade) cu precipitatii abundente (peste 1000 mm anual). Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar statul de zapada este prezent 120 zile pe an.

In statiunea Paltinis se poate ajunge cu autobuzul care pleaca din zona Garii Sibiu.





Factori de cura si indicatii terapeutice Vatra Dornei


Afectiuni tratate

Factorii terapeutici sunt datorati unei clime tonifiante, aerului pur, care este lipsit de praf si de particule alergice si este bogat in aerosoli rasinosi, izvoarelor de ape minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotonice, precum si namolului de turba (adus din Poiana Stampei).

Statiunea este benefica indeosebi in tratamentul bolilor cardiovasculare (dupa un infarct miocardic, in faza de postconvalescenta, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica compensata, insuficienta valvulara, hipertensiune arteriala, varice, sechele dupa flebita, artiopatii periferice datorate aterosclerozei, nevroza cardiaca, boala lui Raynaud).

Totodata, Vatra Dornei ofera tratament celor suferinzi de boli reumatismale degenerative si diartritice (spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroza, poliartroza, tendinita, tendimiozita, periartrita scapulohumerala), celor aflati in stari posttraumatismale (dupa ce au suferit operatii ale muschilor, oaselor, articulatiilor si s-au vindecat, dupa entorse, luxatii si fracturi), celor acuzand boli ale sistemului nervos periferic si central (pareze usoare si sechele minore polionevrotice, sechele tarzii dupa semipareza si parapareza), boli endocrinologice ( tulburari prepubertale la copii hiperreactivi, hipertiroidie benigna si boala lui Basedow in faza incipienta), boli ginecologice (sindrom ovarian menopauzal), boli respiratorii (nevroza respiratorie), tulburari nervoase, metabolice si nutritionale, tulburari digestive si de alt tip.

Cele doua baze de tratament aflate in statiune (Hotelul Caliman si Complexul Balnear Dorna) au o capacitate zilnica de peste 4.500 de proceduri terapeutice: bai calde in cada cu ape minerale, impachetari cu namol si parafina, electroterapie, hidroterapie, masaj, gimnastica medicala, sauna, mofete artificiale, chinetoterapie. Exista izvoare speciale pentru cura interna cu apa minerala.



Activitati turistice Vatra Dornei


Monumente naturale

Cele mai importante atractii turistice din Vatra Dornei sunt parcul natural din centrul statiunii, renumit pentru veveritele care traiesc acolo si pentru concertele sustinute in sezonul estival de orchestra de alamuri; cabana de pe Dealul Runc; Muzeul Vanatorii si Stiintelor Naturale; Muzeul Etnografic al Bucovinei.

Pe langa toate aceste atractii, turistii pot opta pentru una din drumetiile puse la dispozotie de ghizii locali. Unul dintre cele mai interesante trasee este cel care include vizitarea manastirilor din Nordul Moldovei (Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita).

Toate aceste manastiri reprezinta monumente unicat ale artei feudale romanesti, cu picturi murale atat interioare cat si exterioare. Se viziteaza de asemenea alte locuri renumite din punct de vedere etnografic si folcloric.




Partii de schi Vatra Dornei


Partia de schi Dealu Negru

In perioada sezonului rece turistilor le stau la dispozitie doua partii de schi: Dealu Negru, cu o lungime de 3000 m, cu o diferenta de nivel de 400 m si Parc, de 900 m lungime, cu o inclinare medie de 28,5 grade si diferenta de nivel 150 m.

Partia de schi Dealu Negru este cea care beneficiaza de instalatia de transport cu telescaun, iar partia de schi Parc este dotata cu un baby-schi pentru copii si un teleschi.

Cazarea in Vatra Dornei este asigurata in hoteluri, vile si locuinte particulare. Vatra Dornei este un loc ideal de odihna si petrecere a vacantei, care ofera posibilitati de practicare a alpinismului si a sporturilor de iarna. Un lift scaun acopera distanta de 3.200 m dintre oras si Dealul Negru (altitudine 1.300 m).



Cai de acces Vatra Dornei


Cum ajungi la Vatra Dornei

Pentru a ajunge in Vatra Dornei luati trenul pe ruta Bucuresti-Suceava-Vatra Dornei sau Cluj-Beclean - Vatra Dornei.

Alte cai de acces sunt Bucuresti - Focsani pe E 2, Focsani - Bacau - Piatra Neamţ - Poiana Teiului pe DN 15 si Poiana Teiului - Brosteni - Vatra Dornei pe DN 17; Bucuresti - Focsani - Falticeni - Suceava pe E 20 si Suceava - Campulng Moldovenesc - Vatra Dornei pe DN 17.

Poze din Vatra Dornei











Vezi toate pozele din Vatra Dornei
© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site