Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pana la Primul Razboi Mondial Zalaul nu a avut biserica ortodoxa. Dupa terminarea razboiului si unirea Transilvaniei cu Romania, s-a dorit construirea unei biserici ortodoxe in Zalau. Statul roman a donat terenul unei gradinite, cladirea fiind transformata in parohie.
Lucrarile au durat 2 ani si au decurs conform planurilor realizate de arhitectul Alexandru Floriansics. La zidire au lucrat familiile ortodoxe existente in oras, ajutate de soldatii si ofiterii din garnizoana Zalau.
In 1940, odata cu ocuparea Ardealului, armatele hortyste au alungat preotul din biserica. Pe perioada razboiului biserica a ajuns intr-o avansata stare de degradare. Reabilitarea ei a inceput in 1945, trecand prin mai multe modificari si renovari. Interiorul a fost realizat intre anii 1985-1990.
Biserica Ortodoxa Zalau este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Ortodoxa Zalau
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Zalau
Coordonate GPS: 47.19467,23.055621
Biserica Reformata din Zalau isi are inceputurile undeva in secolele XII-XIII. Initial a fost biserica catolica, mai tarziu transformandu-se in reformata.
Atat orasul cat si biserica au fost afectat
Primaria din Zalau a fost construita intre 1836 si 1838 pe terenul vechii piete. Cu aceasta a inceput amenajarea centrului care a continuat in 1841 cu noile cladiri ale breslelor. Fatada neobaroca a p
Casa Sera din Zalau este cladirea unde a locuit poetul Ady Endre, in perioada in care a urmat cursurile liceale ale colegiului din oras.
Pe peretele casei au fost plasate doua placi comemorative si u
Cascadele de pe Treznea se afla pe Valea Treznea, judetul Salaj. Valea Treznea se intinde pe o suprafata cu o latime de 3 metri si este formata din sisturi cristaline, calcare eocene sau marme.
Cele
In anul 1780 curtea imperiala permite construirea unei biserici catolice in oras. In 1784 este terminata capela si un turn de lemn cu 3 clopote.
Constructia bisericii actuale incepe in 1878, pe baza
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.