Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău stă mărturie a evoluţiei zbuciumate a regiunii de nord-vest a ţării noastre. Cei care vor să admire vestigii ale diverselor culturi care s-au perindat prin Ardeal din antichitate până în prezent nu pot rata acest muzeu. Clădirea care adăposteşte colecţiile de istorie, arheologie şi artă se află pe strada Unirii, la numărul 9, în centrul oraşului Zalău.
Instituţia înfiinţată acum 60 de ani are colecţii foarte bogate şi variate, cu peste 90.000 de exponate, împărţite pe câteva secţii mari: istorie antică şi arheologie, epoca medievală şi modernă, etnografie şi galeria de artă, care poartă numele lui Ioan Sima, pictor născut în comuna Pericei din judeţul Sălaj.
Secţia de istorie veche a muzeului de la Zalău se mândreşte cu cele peste 20 de mii de obiecte din colecţia de arheologie. De exemplu, pot fi admirate picturi rupestre vechi de mii de ani, dar şi dovezi ale civilizaţiilor geto-dacice şi romane cum ar fi monede, statuete, unelte şi arme din acele vremuri. Tot în această parte de muzeu sunt expuse vase ceramice din epoca bronzului, piese din castrul roman de la Porolissum – Moigrad şi tezaurul de la Guruslău.
La secţia de etnografie veţi găsi o încercare a muzeografilor de a recrea atmosfera dintr-o casă tipică zonei. Veţi putea admira obiecte de ceramică realizate de ţărani, modele inedite de costume tradiţionale care se poartă în zona Sălajului, obiecte populare de decor, icoane pe lemn şi ţesături vechi ale gospodinelor pricepute din această zonă a ţării.
Interiorul ţărănesc mai cuprinde o ladă de zestre, un cuptor, un război de ţesut, un leagăn de copil mic, toate menite să dea o senzaţie de autenticitate acestui colţ al muzeului.
Muzeul din Zalău mai cuprinde şi o secţiune de artă, inaugurată la iniţiativa artistului Ioan Sima, care a donat peste 200 de creaţii proprii muzeului în epoca comunistă, acesta fiind nucleul în jurul căruia s-a format actuala colecţie de artă. Galeria Sima expune acum permanent cele mai valoaroase dintre lucrările de pictură şi grafică ale artistului. Ulterior, au fost aduse şi alte lucrări aparţinând lui Corneliu Baba, Petre Abrudan sau Paul Sima.
În muzeu există şi o bibliotecă ce conţine aproape 10 mii de volume de carte. Din anul 1977 apare cu regularitate anuarul muzeului, Acta Musei Porolissensis. Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău vă aşteaptă de marţi până duminică între orele 8 şi 16, lunea fiind închis.
Muzeul din Zalău este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul din Zalău
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Zalau
Coordonate GPS: 47.204673,23.148734
Cetatea Valcau se afla in satul Sub Cetate, comuna Valcau, judetul Salaj si se crede ca a fost ridicata in jurul anului 1280, pe dealul numit „Plai”, la poalele Muntilor Plopis.
Pe vremuri, Cetat
Fantana arteziana din Zalau a fost realizata la inceputul secolului al XIX-lea. Ea trimite la suprafata o apa curata ce provine de la o adancime de 400 m, cu un continut ridicat de fier.
Opera unui
Muzeul de Istorie din Zalau este o cladire compusa din patru corpuri realizate in diferite perioade.
Corpul frontal este cel mai vechi, datand de la sfarsitul secolului XIX si a servit ca sediu, mai
Cascadele de pe Treznea se afla pe Valea Treznea, judetul Salaj. Valea Treznea se intinde pe o suprafata cu o latime de 3 metri si este formata din sisturi cristaline, calcare eocene sau marme.
Cele
Catedrala Sfanta Vineri din Zalau, judetul Salaj reprezinta o replica la vestita catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, astazi Hagia Sofia din Istambul.
Constructia a fost ridicata imediat dupa r
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.