Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica de lemn din Lazesti, comuna Vadu Motilor, judetul Alba a fost declarata monument istoric. Lacasul de cult, ce poarta hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” (8 Noiembrie), a fost construit in sec. al XVIII-lea, intre anii 1700-1738, cu adaugiri in 1878.
Detaliul care atrage atentia este reprezentat de multiudinea de cruci mici, simple sau sculptate, aninate sub sau deasupra braului impletit ce decoreaza exteriorul peretilor din barne de stejar. Potrivit traditiei, aceste cruci s-au asezat la inceputul secolului al XIX-lea, dupa ce o molima a secerat vietile mai multor tineri din sat.
Biserica din Lazesti difera de celelalte monumente ale Vaii Ariesului, elementele distinctive fiind reprezentate de: absida altarului cu unghi in ax, cu patru laturi, lipsa pridvorului si acoperisul inalt, cu console masive, sculptate, ce sustin streasina ampla.
Pictura interioara a fost realizata in doua perioade de catre mesterii: Tobias Popa Gheorghe din Abrud (1741-1749) si Simion Silaghi (1792;1817).
Alte elemente sculpturale ce decoreaza biserica de lemn din Lazesti sunt: funia impletita, rozetele, dintii de lup, vrejurile, butonii, toate acestea imitand in lemn arhitectura din piatra.
Sursa foto: Țetcu Mircea Rareș
Biserica de lemn din Lazesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica de lemn din Lazesti
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Albac
Coordonate GPS: 46.421381,22.907774
Lacul Iezerul Ighiu este cel mai pitoresc dintre lacurile permanente carstice, aflandu-se in bazinul superior al Vaii Ighiului (afluent al Ampoiului), in platoul calcaros Ciumerna, din Muntii Trascaul
Cheile Albacului reprezinta o zona protejata de interes national de pe cursul Ariesului, situata intre comunele Scarisoara si Albac.
Rezervatia naturala este formata din calcare si dolomite dispuse
Biserica de lemn din Dric, judetul Alba a fost construita in secolul XIX.
Lacasul de cult are hramul „Sfantul Nicolae”, dar nu se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Sursa foto: Țetcu
Casa Memoriala Horea este situata in satul Fericet din judetul Alba. Muzeul este amplasat intr-o casuta de lemn, la umbra unui frasin batran despre care se spune ca ar fi fost plantat chiar de Horea.
Cheile Mandrutului sunt situate pe teritoriul administrativ al localitatii Scarisoara, la intrarea dinspre Albac.
Accesul se face de pe DN75 Turda-Campeni-Stei, paralel cu Valea Ariesului.
Numele c
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.