Cheile Albacului reprezinta o zona protejata de interes national de pe cursul Ariesului, situata intre comunele Scarisoara si Albac.
Rezervatia naturala este formata din calcare si dolomite dispuse in paturi de sute de metri grosime, cuprinzand multe cavitati subterane.
Cea mai lunga pestera din zona este Pestera Huda Orbului, ce se intinde pe o suprafata de 132 m si este asezata in versantul stang al Vaii Valceaua.
A doua pestera ca lungime este Pestera de pe Calea Dudesti (100 metri lungime), iar a treia Avenul lui Trifon (72 metri lungime).
In Cheile Albacului, masivele calcaroase Piatra Tarsei si Piatra Sobei sunt ciuruite de cavitati subterane, fenomen raportat bineinteles la suprafata lor restransa.
Cheile Albacului sunt lungi de 4 km si impresioneaza prin inaltimea peretilor si prin portiunile inguste si repezi prin care raul si-a croit vadul. Din peretii cheilor tasnesc fasii de apa care coboara inspre Aries.
Cheile Albacului, judetul Alba este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Cheile Albacului, judetul Alba
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Albac
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 46.4487495,22.9638653
Cheile Mandrutului sunt situate pe teritoriul administrativ al localitatii Scarisoara, la intrarea dinspre Albac.
Accesul se face de pe DN75 Turda-Campeni-Stei, paralel cu Valea Ariesului.
Numele c
Statiunea Albac se afla intre Muntii Bihorului si Muntele Mare, judetul Alba si a fost declarata statiune montana de interes local datorita cadrului natural deosebit, dar si a elementului antropic.
P
Biserica de lemn din Dric, judetul Alba a fost construita in secolul XIX.
Lacasul de cult are hramul „Sfantul Nicolae”, dar nu se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Sursa foto: Țetcu
Biserica de lemn din Lazesti, comuna Vadu Motilor, judetul Alba a fost declarata monument istoric. Lacasul de cult, ce poarta hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” (8 Noiembrie), a fost co
Lacul Iezerul Ighiu este cel mai pitoresc dintre lacurile permanente carstice, aflandu-se in bazinul superior al Vaii Ighiului (afluent al Ampoiului), in platoul calcaros Ciumerna, din Muntii Trascaul
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.