Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Plumbuita este situata in cartierul Colentina din Bucuresti, pe un mic deal de pe malul drept al raului Colentina si are ca hram Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.
Manastirea Plumbuita este considerata cea mai veche manastire din Bucuresti. Daca majoritatea manastirilor din jurul Bucurestiului nu sunt datate inainte de 1637 (cum este cazul Manastirii Caldarusani), Plumbuita doboara acest prag istoric.
In anul 1560 voievodul Petru cel Tanar (1559-1568), fiul lui Mircea Ciobanul si al Doamnei Chiajna, incepe constructia manastirii, care va fi terminata de domnitorul Mihnea Turcitul. In 1585 acesta inchina asezamantul manastirii Xiropotamu, de la Muntele Athos. In 1595 biserica manastirii sufera mari distrugeri, iar in 1614 este afectata foarte grav din cauza unui incendiu.
La forma actuala ajunge in anul 1647, la a doua rectitorire, cand biserica este rezidita din temelii din porunca domnitorului Matei Basarab, dupa modelul ctitoriei lui Radu cel Mare de la Dealu, pentru a comemora victoria din 1632 impotriva turcilor. Atunci i se adauga Casa Domneasca si este intarita cu ziduri mari de aparare. Turnul-clopotnita este construit intre 1802-1806, de egumenul Dionisie din Ianina, dupa ce clopotnita manastirii fusese grav avariata de cutremurul din 1802.
Legendele spun ca numele de “Plumbuita” i s-ar trage fie de la faptul ca in timpul luptei, Matei Basarab a dat acoperisul la topit pentru a face ghiulele, fie ca batalia dintre Matei Basarab si Radu Ilias, care a avut loc sub zidurile manastirii, a fost atat de apriga incat ghiulelele cazute pe acoperisul bisericii, topindu-se, au dat un luciu de plumb acestuia.
Manastirea devine un monumet de referinta pentru istoria culturala a Bucurestiului de la sfarsitul secolului XVI-lea, unde se infiinteaza prima tiparnita prin bunavointa voievodului Alexandru al II-lea Mircea si a sotiei sale Ecaterina Salvaresso.
Muzeul amenajat in casa domneasca contine obiecte de arta religioasa, 130 de busturi ale domnitorilor romani si picturi murale originale. Biblioteca este cunoscuta drept muzeu de carte veche, ce cuprinde titluri valoroase, unele fiind vechi de 500 de ani.
Manastirea Plumbuita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Plumbuita
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.47221,26.135226
Izvorul Eminescu se afla in Parcul Cismigiu din capitala.
Monumentul are forma semicirculara, fiind alcatuit din blocuri de piatra. Se presupune ca in acest loc a existat un izvor mai vechi.
Confo
Palatul Stirbei aflat pe Calea Victoriei din Bucuresti a fost proprietatea familiei Stirbei in perioada 1835-1948 si a functionat pe post de resedinta a unora dintre personalitatile cele mai proeminen
Monumentul Barbu Catargiu este opera lui Raffaello Romanelli, artist florentin.
O buna perioada de timp, statuii celui ce a ramas in istorie prin indemnul "totul pentru tara, nimic pentru noi!" nu i-
Crucea Secolului reprezinta un monument aflat in Piata Charles de Gaulle din Capitala.A fost comandat in 1991 de catre Andrei Plesu (pe atunci ministru al Culturii) artistului Paul Neagu si inaugurat
Cladirea Circului de Stat, actualul sediu al Circului Globus din Bucuresti, situata pe B-dul Lacul Tei, Sector 2, a fost inaltata in anul 1960, dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Constant
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.