Apasati pe imagini pentru vizualizare
Obeliscul Carolina din Cluj Napoca reprezinta cel mai vechi monument laic al orasului. Acesta a fost realizat in anul 1831 sub forma unei coloane monumentale.
Monumentul comemoreaza prima vizita regala a lui Francisc I si a Carolinei Augusta in Cluj in perioada 18-27 august 1817.
Proiectul a fost realizat din donatii publice, suma lipsa de 16.000 de forinti fiind oferita de procurorului Clujului, Imre Topler, care spera ca in urma realizarii obeliscului sa ii fie acordat gradul nobiliar pe care il solicitase.
Initial obeliscul a fost amplasat in Piata Unirii (fosta Piata Mare). In anul 1898, pentru a face loc statuii lui Matei Corvin acesta a fost mutat in Piata Muzeului (fosta Piata Mica sau Piata Carolina Augusta)
Obeliscul propriu-zis reprezentand un inger ce poarta efigiile intr-o cununa de lauri si cei 4 vulturi de piatra care tin in plisc lauri, a fost realizat de sculptorul Anton Csuras si profesorul de desen Samuel Nagy.
Basoreliefurile ce redau momente din vizita imparatului, au fost realizate de sculptorul vienez Josef Klieber (1773-1850). Basorelieful estic arata parada de intrare a imparatului, iar cel vestic o infatiseaza pe imparateasa oferind bani unei batrane.
Coloana Carolina are 10 m inaltime.
Adresa: Piata Muzeului
Obeliscul (Coloana) Carolina Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Obeliscul (Coloana) Carolina Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7717,23.58709
Adresa: Piata Mihai Viteazul nr. 11, Cluj-Napoca, judetul Cluj
Telefon: 0264 / 530 521
Categorie: 1
Numar Locuri: 729
Bufet: Da
Sunet: Dolby Stereo
Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoc
Palatul New York, denumit si Hotel Continental, a fost construit in centrul Clujului la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cladirea a fost ridicata dupa planurile arhitectului Pekey Lajos, pe locul vech
Palatului Rhedey a fost denumit astfel dupa numele familiei care l-a cumparat la inceputul secolului al XVIII-lea. Stilul caracteristic al cladirii este stilul eclectic.
Placa comemorativa aflata la
Cheile Baciului au fost sapate pe Valea Popesti din judetul Cluj si se intind pe o suprafata de 500 m.
Cheile sunt formate din roci fosiliere, avand partea nordica stancoasa si abrupta, zona fiind d
Palatul Babos din Cluj este un monument istoric si de arhitectura, edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Epoque din Cluj. Cladirea a fost construita pe latura nordica a Pietei Szechenyi, in
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.