In anul 1870 Eotvos Jozsef, ministrul invatamantului de atunci, propune crearea la Cluj a unei universitati cu predare in limbile maghiara, romana si germana, idee agreata si de o parte a elitei romanesti.
In 1872 Eotvos moare si Francisc Josif I legifica infiintarea Universitatii Regale de Stiinte exclusiv in limba maghiara, ceea ce a starnit nemultumirile romanilor.
Dupa depunerea juramantului, in 20 decembrie 1872, 258 de studenti incep cursurile. Din anul 1895 si fetele au avut dreptul sa invete la universitate. In anul 1902 a fost inaugurata cladirea noua a universitatii, iar in 1918 profesorii formeaza Universitatea romaneasca, incetand predarea in limba maghiara.
Facultatea maghiara s-a mutat pentru trei semestre la Budapesta, iar in 1921 la Szeged. In anul 1940 universitatea regala Ferenc Iosif a fost readusa la Cluj, iar Universitatea romaneasca a fost mutata la Sibiu si Timisoara.
In 1945 s-a ordonat inceperea cursurilor atat la universitatea Babes cat si la Bolyai, iar in 1959 universitatile au fost unificate. Dupa această istorie zbuciumata, anul 1989 aduce schimbare si în viata universitatii. In prezent numarul studentilor a depasit 40 000, iar facultatea functionează cu limbile de predare romana, maghiara si germana.
Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca