Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Veterani este situata in Defileul Cazanelor Mari, la 25 kilometri de municipiul Orsova. Poate fi vizitata doar cu acces dinspre Dunare, unde se poate ajunge cu barca sau cu salupa. Frumusetea peisajului a facut din aceasta pestera o atractie atat pentru turistii romani cat si pentru occidentali.
Pestera Veterani este considerata prima pestera cartata din lume, pastrand urme ale locuirii omului de acum 400.000 de ani. Din Antichitate si pana in Evul Mediu, pestera a fost utilizata ca observator strategic militar, de unde se putea controla navigatia pe Dunare sau se tragea cu tunurile impotriva intrusilor care nu plateau vama.
Aflata la o altitudine de 73 m, pestera are o lungime de 173 m si o latime de 28 m. In vremea dacilor, Pestera Veterani era considerata drept sanctuar al zeului Zamolxis, motiv pentru care insusi imparatul Traian a adaugat-o fortificatiilor romane amplasate pe Dunare.
Cele dintai cercetari stiintifice in Pestera Veterani au fost efectuate de M. Munk in 1872 si de O. Herman in 1879.
Turistii care viziteaza Pestera Veterani sunt impresionati de fereastra naturala situata la 11 m inaltime, care lumineaza difuz incaperea ce adapoeste fluturi si lilieci.
Aici s-au conturat de-a lungul timpului formatiuni geologice, un bogat inventar de stalagmite, stalactite si alte concretiuni. Speologii au identificat resturi fosile ale speciei Ursus spelaeus si hiena de pestera, precum si un fragment de ceramica veche.
Pestera Veterani, judetul Mehedinti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Veterani, judetul Mehedinti
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Orsova
Coordonate GPS: 44.624167,22.256345
Pe soseaua Orsova- Moldova-Noua, in Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita "Mracuna".
Vechiul lacas "sta" ascuns intr-un lo
Biserica ortodoxa Sf. Nicolae din Orsova este situata in partea de sud a orasului. Inceputurile ei sunt cunoscute din 1660. Biserica de atunci era modesta, fiindca si parohia avea un numar foarte mic
Izvorul si stancariile de la Camana reprezinta un monument al naturii aflat judetul Mehedinti, pe teritoriul administrativ al comunei Podeni.
Au fost declarate arie protejata de interes national in
Biserica romano-catolica din Orsova are o forma non conformista, fiind singura biserica catolica ridicata in timpul regimului comunist (in perioada 1972-1976).
Opera arhitectului Hans Fackelmann, bis
Cazanele Dunarii se afla la sud-vest si nord-est de localitatea Dubova, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. In aceasta zona, Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului D
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.