Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Bonchii se afla in hotarul comunei Rosia (jud. Bihor), in locul numit Dealul Farcului. Isi trage numele de la proprietarii terenului (Casa Bonchii), iar localnicii ii mai spun si Hartopul Bonchii. Se ajunge la ea urcand de la Rosia pe Valea Steazei si paraul Gruietul.
Pestera Bonchii a fost explorata partial in zona de la intrare de catre T. Rusu in anul 1968, iar un an mai tarziu, Cercul speologilor amatori din Cluj-Napoca a continuat cercetarile si a facut cartarea acestei pesteri.
Se caracterizeaza prin faptul ca, desi activa, contine totuşi un numar insemnat de formatiuni stalagmitice. Lungimea totala este de 2300 m. Intrarea in pestera este ascunsa sub un perete in care se deschide o gaura suficienta pentru intrarea unui om; in acelasi loc, pe sub bolovani, patrunde apa. Dupa cativa metri se deschide un put vertical de 9 m adancime, surplombant si foarte periculos la coborare. La baza acestuia se intalneste raul subteran. Vizitatorul trece pe la Sala Bazinelor, ajungand apoi la locul numit Marea Bifurcatie. In acest punct cursul principal primeste un afluent din dreapta, aparent cu debitul mai bogat, iar ceva mai departe alti trei afluenti. Urmeaza o zona de prabusiri numita Sala Haotica, apoi Sala Catedralei, bogata in concretiuni, avand o lungime de peste 50 m. Spre sfarsitul pesterii se mai poate vedea Sala Prabusirilor, in jurul careia cursul principal primeste din nou alti trei afluenti.
Ultima portiune a pesterii este uscata, dar in punctul terminus se poate cobori din nou la apa, unde se afla un sifon. Diametrul mediu al galeriilor atinge 4 m. Pestera este valoroasa prin formatiunile stalagmitice pe care le adaposteste. Pana acum nu s-au efectuat cercetari stiintifice.
Conditii de vizitare: Pestera este inchisa, fiind ocrotita. Vizitarea poate avea loc numai cu o autorizatie a Comisiei monumentelor naturii sau a Institutului de speologie. Explorarea necesits doua scari a 10 m si o coarda de 40 m.
Pestera Bonchii este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Bonchii
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Rosia
Coordonate GPS: 46.818564,22.36722
Pestera Gruet reprezinta o rezervatie naturala de tip speologic, situata in partea central estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Rosia.
Peștera Gruet, cu o suprafata de 0,
Pestera Farcu se afla in Cheile Lazuri, Muntii Padurea Craiului, comuna Rosia, judetul Bihor si este unica in tara datorita cristalelor pe care le adaposteste, fiind declarata monument al naturii.
A
O vizită în aşa-numita “Ţară a Beiuşului”, aflată în zona municipiului Beiuş, nu poate fi completă fără a trece pe la renumitele ateliere de ţesături din localităţile Dobreşti, Ro
Cheile Cutilor sunt situate in sectorul mijlociu al vaii cu acelasi nume, in bazinul superior al Vaii Rosia, in aval de ele aflandu-se catunul Ponita. Cheile au o adancime ce variaza intre 60-100 m si
Cheile Albioarei sunt situate in bazinul superior al Vaii Rosia, judetul Bihor. Se intind pe 2,5 km si au o adancime medie de 80 m. Acestea adapostesc un mare numar de pesteri si izvoare.
Prin poziti
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.