Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cu greu vei găsi în România un spaţiu mai interesant şi mai complex, dacă eşti turist, decât Complexul Muzeal ASTRA din Sibiu. Şi nu este o exagerarare, fiind unul dintre cele mai complexe unităţi muzeale din România.
Pentru că acolo nu e doar un muzeu, sunt nu mai puţin de patru – Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Muzeul de etnografie universală Franz Binder, Muzeul civilizaţiei transilvane ASTRA, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească Emil Sigerus. În curând, vor fi cinci, dacă luăm în considerare proiectul încă neterminat al Muzeului Culturii şi Civilizaţiei Rromilor.
Sediul central e în Sibiu, în Piaţa Mică numărul 11, dar toate componentele sale se întind pe o suprafaţă mult mai mare.
Cea mai întinsă dintre acestea e, de departe, prima. Şi, fără nicio îndoială, cea mai frumoasă. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale, situat în sudul Sibiului, pe drumul spre Răşinari, e aşezat pe malul unui lac şi în mijlocul pădurii de la Dumbrava Sibiului.
Nicăieri în România nu vei vedea ceea ce vezi aici. Sute de case ţărăneşti, de pe tot teritoriul României, unele aduse direct de la mii de kilometri depărtare. Pe lângă ele, avem câteva hanuri ţărăneşti, ateliere meşteşugăreşti, gatere tradiţionale, războaie de ţesut, cârciumi, pescării sau mai multe biserici superbe, alături de toate obiectele de uz casnic ce ne fac să înţelegem viaţa ţăranilor. Privirea e încântată de morile tradiţionale, unele cu pânze, altele cu apă, iar unele – superbe mori de vânt. Cea mai frumoasă imagine pe care o poţi găsi aici e, cu siguranţă, cea a morilor de vânt iluminate noaptea, pe malul lacului.
Muzeul de Etnografie universală Franz Binder oferă şi el o experienţă unică. De ce? E dedicat popoarelor extraeuropene şi are obiecte strânse de călătorii saşi încă din secolul XIX. Aşa că ai aici mumii egiptene, măşti şi arme africane sau diverse obiecte ale popoarelor pacifice.
Mai departe, un alt component al complexului muzeal, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, e şi el un adevărat tezaur istoric şi etnografic. Vei găsi aici toate elementele vieţii transilvănenilor, de-a lungul veacurilor. De la obiecte de cult religios, păpuşi rustice, care de mai multe feluri, ceramică, broderii şi mii de obiecte vestimentare populare.
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească Emil Sigerus e şi el un adevărat “loc al memoriei”, care ne vorbeşte despre istoria germană a Sibiului, dar şi a altor regiuni locuite de saşi în Transilvania.
Mobilierul pictat, cu frumoase nuanţe de roşu, cărămiziu şi albastru, portul tradiţional săsesc, obiecte ale breslelor, dar şi ceramică, aceasta existând într-o colecţie separată.
Eşti amator de cultură? De muzee? De etnografie? Sau eşti, pur şi simplu, un curios care vrea să vadă lucruri frumoase şi interesante? Fără îndoială, fără cea mai mică îndoială, Complexul Muzeal ASTRA e, în cazul ăsta, un loc unde trebuie să mergi. În niciun caz nu vei fi dezamăgit.
Complexul Naţional Muzeal Astra este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Complexul Naţional Muzeal Astra
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sibiu
Coordonate GPS: 45.453344,24.640025
Biserica reformata a fost construita intre anii 1784 – 1786, pe strada Mitropoliei de azi, nr. 9 din localitatea Sibiu.
Edificiul are o fatada ingusta si un interior sobru cu un ancadrament de piat
Sibiul, leagan al civilizatiei sasesti pe meleagurile noastre, se invecineaza la vest cu o grupare de sate romanesti care formeaza o unitate etnografica numita Marginimea Sibiului.
Aceste sate stau
Situat pe strada Cetatii din Sibiu, Turnul Olarilor a fost construit din piatra, in secolul al XV-lea, urmand sa fie consolidat doar un secol mai tarziu, in grija breslei olarilor.
Partea superioara,
Turnul Sfatului este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu.
Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce
A luat fiinta in anul 2007, in cadrul Centrului de Cultura si Dialog “Friedrich Teutsch”, cu sediul pe strada Mitropoliei nr.30 din Sibiu.
Cladirea se extinde pe o suprafata de 400 mp.
Muzeul d
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.