Apasati pe imagini pentru vizualizare
Inaugurata inca din anul 1953, Casa Memoriala "Ciprian Porumbescu" a fost amenajata intr-o anexa a fostei case parohiale de la Stupca, construita din lemn, la sfarsitul secolului al XIX-lea, singura anexa care s-a pastrat in original pana astazi.
Casa parohiala a fost locuita de familia preotului, scriitorului si militantului roman din Bucovina, Iraclie Porumbescu, intre anii 1865-1883. Casa lui Ciprian Porumbescu se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Suceava din anul 2004.
Pe langa actuala cladire ce adaposteste casa memoriala, pe vremuri mai exista si o casa mai mica cu doua incaperi, intr-una din ele fiind bucataria, iar in cealalta cancelaria parohiala, unde preotul isi primea enoriasii si le scria acte si scrisori, precum si un foisor de vara si o gradina cu flori.
Ciprian Porumbescu nu a locuit in casa parintilor din Stupca, venea aici doar in vacantele de vara, intrucat tatal sau, parohul Iraclie Porumbescu a fost transferat la Stupca cand acesta deja era elev la gimnaziul Suceava, locuind intr-o casa de pe str. Prunului nr.1 (care mai exista si astazi).
Ciprian impreuna cu cei doi frati ai sai, Stefan si Marioara isi petreceau vacantele de vara la Stupca, unde Ciprian canta la vioara, Marioara la pian, iar Stefan avea o voce de bariton. Cand sosea in sat, Ciprian se ducea la bordeiele tiganilor lautari, cantand impreuna cu ei.
Fiind presedinte al societatii Arboroasa, marele compozitor a fost acuzat de autoritatile austro-ungare din Bucovina de "inalta tradare", fiind arestat la 18 noiembrie la Stupca si dus la Cernauti, escortat de jandarmi.
In timpul vacantelor la Stupca, Ciprian Porumbescu s-a indragostit de Berta Gorgon, fata pastorului evanghelic din Iliesti, dorind sa o ceara in casatorie. Parintii Bertei nu si-au dat consimtamantul, intrucat cei doi erau de confesiuni diferite. Grav bolnav de tuberculoza in urma detentiei aspre, compozitorul revine la Stupca, in februarie 1883, unde este ingrijit de familie, pana la moartea sa (6 iunie 1883). Cladirea parohiala a fost daramata apoi, pastrandu-se doar bucataria si cancelaria. Aici a fost amenajata Casa memoriala de astazi, formata din doua camera, un hol si o veranda.
Casa Memoriala adaposteste obiecte ce au apartinut marelui compozitor Ciprian Porumbescu (1853 – 1883), dar si a familiei acestuia, printre care pianul Marioarei Ratiu-Porumbescu, sora compozitorului.
Casa Memoriala Ciprian Porumbescu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Memoriala Ciprian Porumbescu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Suceava
Coordonate GPS: 47.5684853,26.053299
Parcul central este situat in inima orasului Suceava.
Acesta adaposteste doua opere de arta importante: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si b
Manastirea Zamca reprezinta cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca din Suceava.
Lacasul de cult este defapt un complex medieval fortificat, ce a avut anterior rolul de
Cetatea domneasca din Suceava dateaza din vremea domnitorului Petru Musat, fiind formata din: palatul domnesc, turnul de locuinta, turnul de poarta si anexa. Componentele ce s-au pastrat pana astazi s
Cetatea de Scaun a Sucevei este situata pe un platou inalt, in partea de est a orasului, fiind ridicata in anul 1338 de catre Petru I Musat, cu prijelul mutarii scaunului domnesc de la Siret la Suceav
Biserica Sfanta Cruce din Suceava este un lacas de cult armenesc a carui constructie dateaza din anul 1521. Aceasta a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.