Biserica Domneasca Mare

Biserica Domneasca Mare
Biserica Domneasca Mare vezi pe harta Biserica Domneasca Marevezi pe harta

Informatii despre Biserica Domneasca Mare

Localizare: Muntenia > Targoviste Subcategorie: Biserica

Biserica Domneasca Mare
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Ctitoria lui Petru Cercel se incadreaza in tipul de plan cruce greaca (ca si biserica din Curtea de Arges si Mitropolia Targoviste) care au servit ca model, pridvorul fiind marginit pe 3 laturi de 12 stalpi de zidarie.

Pronaosul prezinta o bolta semicilindrica mica, dispusa central, in axul intrarii, iar de o parte si de alta, cele 2 turle mici.

Acest compartiment, a adapostit mormintele familiei Matei Basarab, Balasa (sotia lui Constantin Serban).
Naosul, de forma patrata, este acoperit de 4 bolti in leagan, sprijinite pe 4 stalpi de zidarie dispusi simetric, bolti care sustin turla mare. Spatiile aflate intre bratele egale ale crucii marcate de stalpi sunt acoperite cu cupole.

Absida altarului este incapatoare si flancata de alte 2 mai mici, acoperite cu bolti semicilindrice.
Pe latura de vest a naosului se afla un balcon sustinut de o bolta descarcata pe 2 stalpi si o coloneta din piatra.
ÃŽn stanga intrarii se remarca portretele voievodale ale lui Neagoe Basarab, Matei Basarab, in vestul pronaosului, Petru Cercel si Constantin Brancoveanu, iar in dreapta intrarii, Mihai Viteazu, Radu Serban, Constantin Serban, Serban Cantacuzino si Radu Mihnea.

Dintre piesele de mare valoare artistica care mobileaza biserica se remarca iconostasul bracovenesc realizat in lemn, sculptat si poleit cu aur, avand pe registrul de deasupra usii imparatesti stema Tarii Romanesti, iar pe bagheta superioara, anul realizarii incrustat cu cifre chirilice si arabe: 1693.


Biserica Domneasca Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Targoviste , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 44.926769,25.456839




Vezi si alte obiective turistice din Targoviste

Curtea Domneasca grupeaza monumente din secolele XV-XVIII. Prima casa domneasca, imprejmuita cu un zid de incinta din piatra, cu turnuri patrulatere, dateaza din vremea domniei lui Mircea cel Batran.
Din stapanirea domneasca, “Casa coconilor” a ajuns catre sfarsitul secolului al XVII-lea in cea a lui Scarlat Hiotu, apoi a fiului acestuia Nicolae Hiotu care a lasat-o mostenire sotiei dupa ce a
A fost reconstruita in secolul 19 pe locul bisericii construite intre 1515-1518 de catre Neagoe Basarab, domnitorul de al carui nume se leaga mutarea scaunului mitropoliei de la Curtea de Arges la Tar
Constructia edificiului a fost efectuata pe baza dovezilor arheologice si arhitecturale Biserica Alba apartine sfarsitului secolului al XVI-lea si inceputului secolului urmator. Biserica a suferit t
Adresa: Str. Revolutiei nr. 1-3 Telefon: 0245 611 222


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site