Cetatea Tomis a fost intemeiata in urma cu 2500 de ani pentru navigatorii si negustorii greci veniti din orasul Milet (Asia Mica), pe locul orasului Constanta de azi.
Provincie romana, Tomis este ridicat la rangul de capitala, in secolul 1, timp in care sunt inaltate temple si edificii marete, piete publice si terme (bai), ateliere de prelucrat marmura. Aici isi avea sediul comandantul militar roman al coastei de vest al Pontului Euxin, marturie a importantei orasului in ochii romanilor.
Incepand cu secolul al III-lea, cetatea este tot mai des tulburata de invaziile carpo-getilor, ajungand sa fie pustiita. Insa, pana la venirea imparatului Iustinian (527-565) s-a refacut zidul de incinta (vizibil si astazi in Parcul Arheologic).
Reformele lui Diocletian dau o noua structura administrativ-militara si financiara imperiului, actuala Dobroge numindu-se de acum Scythia Minor, cu resedinta la Tomis.
Câteva veacuri mai tarziu, pe ruinele Tomisului, se infiripa o mica asezare de pescari, din care, treptat,in secolele urmatoare s-a dezvoltat Constanta. Ramasitele vechii civilizatii se intalnesc in orasul de azi la tot pasul.
Sursa
Cetatea Tomis este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Tomis
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Constanta