Pestera Dambovicioara este situata in partea de sud a Masivului Piatra Craiului, in versantul stang al vaii Dambovicioara (afluent al Dambovitei), la 1 km nord de satul Dambovicioara, judetul Arges. Pestera s-a format datorita actiunii apelor paraului Dambovicioara, care au taiat in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului.
Este o pestera calda, cu o tempreatura de 10 - 12 grade Celsius si cu o umiditate moderata. Pestera este "uscata", paraul care a generat-o avand acum o alta albie. In interior se leaga de exterior printr-un horn inalt de 10 m, care furnizeaza un slab curent de aer.
Pestera Dambovicioara este formata dintr-o galerie unica, cu o lungime totala, de 555 m. Desi aceasta lungime este incomparabil mai mica fata de alte pesteri din Romania, Pestera Dambovicioara este cea mai lunga din zona, relieful si natura rocilor nefiind propice galeriilor de mari dimensiuni.
Galeria are latimi ce variaza intre 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu putine ramificatii, de dimensiuni mici. Dupa 150 m de la intrare, galeria se ingusteaza foarte mult.
Pestera Dambovicioara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Piatra Craiului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Dambovicioara
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 45.509294,25.342627
Cheile Dambovicioarei sunt o componenta importanta a celui mai mare complex de chei din tara (axat pe Dambovita si afluentii sai), care insumeaza peste 20 de chei, cu o lungime totala de peste 30 km.
Cheile Brusturetului sunt formate din trei sectoare Cheia Lunga, Cheia Stramta si Cheita).
De aici se poate ajunge la marginea Poienii Brusturetului (990 m alt.), la confluenta Vaii cu Apa cu Valea
Pestera Gura Brusturetului este o pestera fosila situata in versantul stang al vaii Brusturetului, in Masivul Piatra Craiului (Mt. Ciocanului).
Are 13 m lungime si o denivelare de 1 m.
Avenul din Grind cunoscut si sub denumirea de Avenul de sub Coltii Grindului, reprezinta o rezervatie naturala de tip speologic situata in judetul Arges, pe teritoriul administrativ al comunei Dambovi
Cheile Pesterii sunt situate in Muntii Bucegi (extremitatea Masivului Batrana, la nord de Platoul Padina,), pe cursul superior al raului Ialomita,
Au o lungime destul de mica de 250 de metri si au
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.