Apasati pe imagini pentru vizualizare
La data de 21 septembrie 1868 s-a semnat actul de concesiune pentru construirea si exploatarea caii ferate de la Suceava la Roman, cu ramificatie la Iasi si Botosani.
Vechea gara din Iasi, denumita si Palatul Nemtesc, este situata pe actuala strada Bacinschi, intr-o cladire impozanta cu arhitectura deosebita, copiata dupa planurile Palatului Dogilor (Venetia).
Lungimea garii avea 133,8 m si cuprindea un numar de 113 incaperi, centrul cladirii fiind inzestrat cu o loja cu cinci ochiuri si coloane de piatra sculptate, deasupra avand dispuse 3 ogive.
Statia a fost proiectata pe o lungime de 1.000 m, cu 130.000 mc de terasamente.
Impunatoarea cladire cu trasaturi de palat a fost distrusa in cel de-Al Doilea Razboi Mondial si refacuta apoi in stil rusesc. In anul 1988 au fost demarate lucrari de restaurare, ce au durat pana in data de 17 septembrie 1999.
Gara Veche Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Gara Veche Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1679039,27.5691109
Rezervatia Naturala Balta Teiva Visina se afla intre comunele Victoria si Popricani, judetul Iasi si este o rezervatie naturala de interes national, de tip acvatic.
Rezervatia a fost infiintata in an
Manastirea Galata este o exceptionala realizare arhitectonica, fiind o sinteza intre elemente traditionale moldovenesti si influente bizantino-muntene. Practic, ea are elemente arhitectonice care nu s
Biserica de lemn din satul Dobrovat-Moldoveni, comuna Dobrovat (aflata la o distanta de circa 25 km de municipiul Iasi) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
B
Aproape 3 veacuri de istorie salasluiesc in Gradina ieseana Copou, unde se inalta un tei argintiu vechi de 250 de ani. Sub acest tei isi gasea inspiratia marele poet Mihai Eminescu, dupa numele caruia
Biserica Toma Cozma se afla in Iasi si a fost inaltata in anul 1807 de catre cel care ii poarta numele, un boier iesean de la inceputul secolului al XIX-lea.
Al doilea ctitior al bisericii a fost Mar
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.