Apasati pe imagini pentru vizualizare
Statuia lui Gheorghe Asachi vegheaza Scoala Generala de pe b-dul Stefan cel Mare si Sfant care ii poarta numele, din municipiul Iasi.
Monumentul a fost realizat in anul 1887 si dezvelit in 1890, de catre artistul Ion Georgescu si il infatiseaza pe marele cartura umanist si intemeietorul invatamantului in limba romana din Moldova, Gheorghe Asachi.
Carturarul este infatisat la o varsta mai inaintata, asezat intr-un jilt, tinand pe genunchi niste hristoave vechi, iar in mana o pana. Soclul pe care este asezata statuia este decorat cu inscriptii si altoreliefuri.
Altoreliefurile il prezinta pe carturar in doua ipostaze: pe Gh. Asachi inmanand coroane de flori elevilor premianti de la Gimnaziul "Vasile Lupu" si ca arhitect prezentand domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, planul de constructie a Academiei Romane.
Statuia lui Gheorghe Asachi Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Statuia lui Gheorghe Asachi Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1590996,27.5849209
La data de 21 septembrie 1868 s-a semnat actul de concesiune pentru construirea si exploatarea caii ferate de la Suceava la Roman, cu ramificatie la Iasi si Botosani.
Vechea gara din Iasi, denumita s
Rezervatia Naturala Balta Teiva Visina se afla intre comunele Victoria si Popricani, judetul Iasi si este o rezervatie naturala de interes national, de tip acvatic.
Rezervatia a fost infiintata in an
Cladirea Teatrului National a fost construita pe locul vechii primarii din Iasi, intre anii 1894 si 1896. Aceasta este considerata a fi cea mai veche si cel mai frumosa cladire de acest gen din tara
Casa Memoriala Mihail Sadoveanu se afla pe dealul Copoului din Iasi si a devenit muzeu la data de 8 noiembrie 1980, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea scriitorului.
In acesta casa, Sado
Statuia lui Mihai Eminescu din Iasi este un monument realizat din bronz in anul 1929 de catre sculptorul Ion Schmidt Faur.
Edificiul a fost dedicat "Luceafarului poeziei romanesti" si este amplasat i
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.