Apasati pe imagini pentru vizualizare
Casa Memoriala "Anton Pann" este un monument arhitectural construit in secolul al XVIII-lea si reconstituie peregrinarile carturarului si "dascalului de musichie" Anton Pann, pe meleagurile valcene.
Cladirea este situata pe strada Stirbei Voda, nr. 18, unde compozitorul a locuit in anul 1837, fiind profesor in Ramnicu Valcea. Casa scriitorului de pe meleagurile oltenesti a fost construita in stil architectural traditional, detinand si un foisor deschis, sprijinit de stalpi realizati din lemn de stejar.
Expozitia cuprinde lucrari muzicale, culegeri de folclor, poezii si povestiri ce evoca activitatea literara si tipografica a lui Anton Pann.
Anton Pann a fost poet, compozitor si profesor de muzica religioasa, folclorist, literat, publicist si, nu in ultimul rand, compozitorul muzicii imnului național al Romaniei.
A fost supranumit de Mihai Eminescu in poemul Epigonii, "finul Pepelei, cel isteț ca un proverb".
Compozitorul aroman, a fost fiul lui Pantoleone Petrov, un cioban vlah, saracit si devenit caldarar, dupa obiceiul vremii, din Sliven, o localitate din Imperiul Otoman, aflata în Bulgaria de astazi, iar mama sa se numea Tomaida.
Anton Pann a murit la data de 2 noiembrie 1854, fiind ingropat in curtea Bisericii Lucaci din Bucuresti.
Casa Memoriala Anton Pann este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Memoriala Anton Pann
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Ramnicu Valcea
Coordonate GPS: 45.1071281,24.3647289
Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae se afla pe strada Carol I din Ramnicu Valcea si a fost construita intre anii 1850 – 1856 de catre Calnicul de la Cernica.
Constructia este in forma de cruce si
Teatrul "Anton Pann" din Valcea este o institutie de spectacole inaugurata in anul 1990, fiind continuatorul unei indelungate traditii teatrale, reprezentata de Teatrul Popular.
Goange Marinescu, di
Unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din zona Oltului, Piramidele de pamant de la Goranu reprezinta o rezervatie geologica spectaculoasa, pentru prima data analizata in anul 1957.
Reze
Institutie infiintata in 1950, Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanu" este intruchiparea dorintei dintotdeauna a iubitorilor de carte din Valcea de a avea un asemenea lacas. Sediul actual al Biblioteci
Parcul Zavoi este unul din cele mai vechi parcuri din tara organizate ca atare, luand fiinta prin Ofisul domnesc emis de domnitorulBarbu Stirbei (1849 - 1853) la 9 august 1850. In parc, printre copac
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.