Palatul Baroc din Timisoara

Palatul Baroc din Timisoara
Palatul Baroc din Timisoara vezi pe harta Palatul Baroc din Timisoaravezi pe harta

Informatii despre Palatul Baroc din Timisoara

Localizare: Banat > Timisoara Subcategorie: Palat

Palatul Baroc din Timisoara
Palatul Baroc din Timisoara Palatul Baroc din Timisoara Palatul Baroc din Timisoara Palatul Baroc din Timisoara Palatul Baroc din Timisoara
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul Vechii Prefecturi, denumit si „Palatul Baroc”, reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei.

Odata cu anul 1751, cand in Banat incepe separarea administratiei camerale de cea militara, inginerii militari devin preocupati de gasirea unui spatiu in interiorul Cetatii pentru resedinta casei guvernatorului. In momentul avansarii lucrarilor la Dom si fixarii formei Pietei Principale (astazi Piata Unirii) s-a ales si pozitia locuintei guvernatorului civil.

Cladirea era cunoscuta in anul 1752 ca si Casa Camerala Veche, iar in 1954 se transforma, fiind amenajata ca resedinta pentru pentru presedintele administratiei civile, contele de Vilana Perlas. Noua denumire a monumentului este Palatul Presedintelui. Motivele decorative tradeaza o filiatie vieneza stransa, in care se recunoaste indeosebi modelul „Palatului Kinsky” din Viena .

Palatul Presedintelui apare drept una dintre cele mai reprezentative constructii din Timisoara secolului al XVIII-lea si confirma preocuparea administratiei vremii pentru infrumusetarea orasului. De altfel, aspectul cladirii este mentionat elogios in lucrarea lui Francisc Griselini, Istoria Banatului Timisean, aparuta la Bucuresti in 1926.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, arhitectul Jacques Klein transforma Palatul Presedintelui – devenit intre timp Casa Comitatului – si elimina elementele de decoratie baroca, mai ales la nivelul fatadelor. Cladirea isi pastreaza, in mare, aceasta forma si in ziua de astazi.

Caracteristicile constructiei au favorizat alegerea sa pentru functiunea de muzeu de arta, spatiile oferite de cladire putind fi adaptate cu minime modificari cerintelor de expunere ale muzeografiei contemporane.

Astfel, pe de o parte amplasamentul intr-un spatiu central si vast al nucleului istoric al orasului favorizeaza polarizarea interesului vizitatorilor, iar pe de alta parte, specificul arhitectural face posibila diversitatea functionala impusa de programul muzeal si accentuarea concordantei intre constructie si noua sa destinatie.


Palatul Baroc din Timisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Timisoara , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.757688,21.229466




Vezi si alte obiective turistice din Timisoara

Cetatea Timisoara, in latina "Castrum Timensiensis" este atestata documentar inca din secolul al XII-lea, fiind o puternica cetate otomana pe ruinele careia s-a construit actualul oras Timisoara. In
Casa Bruck este o cladire monument istoric situata in Piata Unirii din Timisoara. A fost construita in 1910 de catre arhitectul Szekely Laszlo in stilurile Art Nouveau si Secession, cu un caracter uso
Palatul Episcopiei romano-catolica a fost donat in 1782 de catre imparateasa Maria Terezia Episcopiei Cenad. In 1950 episcopia a fost evacuata, iar cladirea expropriata. In anii cincizeci a fost retr
Sinagoga din Fabric este un lacas de cult evreiesc reprezentativ pentru orasul Timisoara, construit intre anii 1885-1889, in stil neo-maur. Numele ii provine de la cartierul in care a fost construita
Adresa: Bulevardul Carol I nr. 9, Timisoara, 300180 Telefon: 072-1907468 www.thespis.ro contact@thespis.ro


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site