Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea din Baia Mare dateaza din secolul al XV-lea, fiind construita, in mare parte, in timpul domniei lui Matia Corvinul (1458 – 1490). Cele mai importante componente care s-au pastrat pana astazi, sunt: Turnul Macelarilor, strada izvorului nr. 2, strada Monetariei nr. 1-3 si strada Podului nr. 19.
Constructia avea un plan neregulat, apropiat de oval, dupa cum atesta o harta din anul 1783, fiind dotata cu mai multe turnuri care au fost intretinute de diferite bresle. In izvoarele scrise sunt amintite: Turnul Macelarilor, Turnul Rosu, Turnul Blanarilor, Turnul Dogarilor si Turnul Olarilor. Portile erau indreptate inspre cele patru directii cardinale, spre cele mai importante localitati ale regiunii.
Cetatea a fost demolata si reconstruita de mai multe ori. In anul 1703 o parte dintre haiducii aflati in tabara curutilor condusi de vestitul Pintea Viteazul, reuseste sa intre in oras, dar armata de aparare respinge aceasta tentativa, turnurile cetatii evidentiindu-si utilitatea. Ulterior, haiducul Pintea Viteazul a fost impuscat in apropiere de Turnul Macelarilor.
Cetatea Baia Mare este printre cele mai impresionante obiective turistice ale Maramuresului, dupa zidurile sale ascunzandu-se veacuri de istorie ce astazi sunt pomenite doar de ruinele sale.
Cetatea Baia Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Baia Mare
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Baia Mare
Coordonate GPS: 47.6666679,23.5833321
Biserica de lemn din Calinesti Caeni, comuna Calinesti, judetul Maramures, se afla pe noua lista a monumentelor istorice. Lacasul de cult dateaza dinante de anul 1663 si are hramul „Nasterea Maicii
Statiunea Mogosa este situata intr-o zona montana, la altitudinea de 731m, pe malul Lacului Bodi. Orasul Baia Mare se afla la 17 km distanta.
Aici exista si o partie de ski amenajata atat pentru incep
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare este situat pe str. Dealul Florilor nr. 1 din judetul Maramures si a fost inaugurat in anul 1965.
Institutia functioneaza in actuala cladire din anul 1
Rezervatia naturala Coloanele de la Limpedea este situata in cartierul Ferneziu din Baia Mare si ocupa suprafata de 3 ha.
Accesul se face de pe DN18 (confluenta Firizei cu Sasarul), din partea estica
Turnul Stefan sau turnul clootnita al fostei biserici cu hramul "Sfantul Rege Stefan" din Baia Mare este asezat intre strazile Crisan si 1 Mai, fiind construit in secolul ak XV-lea.
Desi constructia
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.