Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea din Baia Mare dateaza din secolul al XV-lea, fiind construita, in mare parte, in timpul domniei lui Matia Corvinul (1458 – 1490). Cele mai importante componente care s-au pastrat pana astazi, sunt: Turnul Macelarilor, strada izvorului nr. 2, strada Monetariei nr. 1-3 si strada Podului nr. 19.
Constructia avea un plan neregulat, apropiat de oval, dupa cum atesta o harta din anul 1783, fiind dotata cu mai multe turnuri care au fost intretinute de diferite bresle. In izvoarele scrise sunt amintite: Turnul Macelarilor, Turnul Rosu, Turnul Blanarilor, Turnul Dogarilor si Turnul Olarilor. Portile erau indreptate inspre cele patru directii cardinale, spre cele mai importante localitati ale regiunii.
Cetatea a fost demolata si reconstruita de mai multe ori. In anul 1703 o parte dintre haiducii aflati in tabara curutilor condusi de vestitul Pintea Viteazul, reuseste sa intre in oras, dar armata de aparare respinge aceasta tentativa, turnurile cetatii evidentiindu-si utilitatea. Ulterior, haiducul Pintea Viteazul a fost impuscat in apropiere de Turnul Macelarilor.
Cetatea Baia Mare este printre cele mai impresionante obiective turistice ale Maramuresului, dupa zidurile sale ascunzandu-se veacuri de istorie ce astazi sunt pomenite doar de ruinele sale.
Cetatea Baia Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Baia Mare
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Baia Mare
Coordonate GPS: 47.6666679,23.5833321
Situl arheologic Bozanta Mica-Grind este localizat la 12 km de Baia Mare, la confluenta Somesului cu Lapusul.
A fost descoperit in anul 1992 de catre dr. Ioan Stanciu, care alaturi de alti arheologi
Bisericile de lemn sunt, fara indoiala, cele mai faimoase monumente ale Maramuresului. Create de mesterii locului, cu proportii armonioase si turnuri inalte, cu pereti din barne de stejar sau de brad
Sfatul Batranilor este un grup statuar alcatuit din cinci personaje, fiind un monument cunoscut al orasului. A fost realizat de artistul Vida Gheza si asezat pe actuala strada Gheorghe Sincai din Baia
Vechiul han Vulturul Negru este un monument istoric si de arhitectura situat in centrul orasului Baia Mare, actuala Piata Libertatii.
Cladirea a fost ridicata inainte de anul 1780.
Documentele atest
Orasul Baia Mare constribuie la tezaurul arhitectural si istoric reprezentat de Maramures pentru tara noastra, prin monumentele istorice ce puncteaza o istorie zbuciumata dar plina de traditii si valo
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.